MISTERIOZNI ZUB

Šetala plažom pa frapirala znanstvenu zajednicu: ‘Pogledajte što sam našla! Kao da je spaljeno...‘

Radi se o životinji koja je predak današnjeg slona. Iako su mastodonti bili slični mamutima, bili su nešto niži i zdepastiji

Zub mastodonta pronađen u Kaliforniji

 /Jennifer Schuh/

Jedna je žena prilikom šetnje kalifornijskom plažom tijekom vikenda pronašla 30 centimetara dugačak zub koji potiče još iz ledenog doba, javlja Newsweek.

Jennifer Schuh je šetala u blizini Aptos Creeka na plaži Rio Del Mar u zaljevu Monterey kada se dogodilo ovo neobično otkriće.

- Bila sam s jedne strane, a gospođa s kojom sam razgovarala s druge strane. Pitala me je što mi je to pod nogom. Izgledalo je neobično, kao da je gotovo spaljeno, ispričala je za AP.

Zub dug 30 centimetara vjerojatno je pripadao mastodontu, stvorenju nalik na mmuta koje je izumrlo prije 10-11 tisuća godina.

Schuh najprije nije znala o čemu se radi. Zatim je fotografiju objavila na društvenim mrežama u potrazi za odgovorima. A onda je zub nestao - vjerojatno ga je odnijelo more.

Wayne Thompson, savjetnik za paleontološke zbirke u Prirodoslovnom muzeju Santa Cruz je rekao da se radi o kutnjaku pacifičkog mastodonta te da se radi o izuzetno važnom pronalasku.

Međutim, zuba i dalje nigdje nije bilo a u javnost je puštena informacija kako bi ljudi pomogli u traženju na plaži.

- Tražimo bilo koga tko je mogao pronaći ovaj zub na ušću Aptos Creeka u Rio del Maru, nakon što je ranije pronađen na plaži u suhom pijesku. Vjerujemo da postoji šansa da je još uvijek tu, ali koliko znamo, netko ga je možda pronašao, napisao je Thompson.

Nakon tog apela javnosti, mještatim Jim Smith je 30. svibnja ponovno pronašao zub i o tome obavijestio muzej.

- Bila sam tako uzbuđena kad sam primila poziv, rekla je Liz Broughton iz muzeja.

- Jim nam je rekao da je naišao na njega tijekom trčanja plažom, no nije bio siguran što je pronašao sve dok nije vidio sliku zuba na vijestima. Bio je tako uzbuđen kad je čuo da se radi o zubu mastodonta i jako je želio svoje otkriće podijeliti s muzejom, dodala je Broughton.

Radi se o životinji koja je predak današnjeg slona. Iako su mastodonti bili slični mamutima, bili su nešto niži i zdepastiji. Živjeli su diljem Sjeverne i Srednje Amerike.

Muzej bi zub trebao izložiti za javnost na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:52