NESREĆA IMIGRANATA

U brodolomu ispred Libije 14 mrtvih, 200 spašenih

Tunisians would-be immigrant are helped as they arrives in Lampedusa on March 26, 2011. The Italian government says more than 15,000 migrants have arrived on the Italian island from Tunisia since the ouster of president Zine El Abidine Ben Ali in mid-January, including around 13,500 in the last 20 days alone. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

Najmanje je 14 osoba izgubilo život u potonuću broda nakrcana ilegalnim imigrantima u međunarodnim vodama između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse, priopćila je talijanska ratna mornarica, dodajući da je više od 200 izbjeglica spašeno.

Nesreća se dogodila u 13.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, 160 km južno od talijanskog otoka Lampeduse i 80 km od libijske obale, dodao je za AFP glasnogovornik ratne mornarice koja je sudjelovala u operaciji spašavanja na moru "Mare Nostrum" pokrenutoj u listopadu prošle godine.

Gradonačelnik Lampeduse, Giusi Nicolini, potvrdio je da se 14 ljudi utopilo, dodajući da je "215 izbjeglica spašeno".

Isusovačko središte za izbjeglice navodi da je broj žrtava veći, barem 40.

Nekoliko talijanskih glasila piše da je na brodu bilo 400 ljudi.

Usto, 340 izbjeglica, među kojima 40 žena i 13 djece, uglavnom iz Sudana i Eritreje, pružena je pomoć u vodama ispred Sabrathe, u Libiji kada je njihov brod počeo tonuti, priopćila je libijska mornarica.

Libijske vlasti su dan ranije bile izvijestile da se najmanje 36 izbjeglica utopilo a 42 su se vodili kao nestali u brodolomu koji se u utorak dogodio ispred libijske obale. Po izjavama preživjelih u čamcu je bilo 130 izbjeglica iz Malija, Senegala, Gambije, Kameruna, Burkine Faso i iz drugih afričkih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:31