SVE SNIMILI HD KAMEROM

FOTO: RIJETKI PRIZORI ARKTIČKOG PODMORJA Kanađani su se spustili ispod leda u potrazi za olupinom starog broda

 Flickr

Kanadske su vlasti objavile podvodne snimke s najsjevernije lokacije na kojoj se dogodio neki brodolom na planetu Zemlji. Riječ je o fotografijama trgovačkog broda Breadalbane, koji je na dnu mora u tjesnacu Barrow završio prije 161 godinu, nakon što je zaglavio u arktičkom ledu.

Operaciju snimanja izvela je javna ustanova Parks Canada, u čijoj su nadležnosti prirodna i kulturna baština Kanade, u suradnji s kanadskom vojskom. Probušili su rupu u ledu te su kroz nju na dno hladnog mora spustili HD kameru na daljinsko upravljanje.

Otkrili su da je brod u prilično dobrom stanju, ali je većim dijelom prekriven priljepcima. Snimljeno je i sidro potonulog Breadalbanea.

'Jako se rijetko može tako detaljno vidjeti olupinu iz 1853. godine', rekao je podvodni arheolog Jonathan Moore najavljujući detaljno proučavanje snimljenog.

Breadalbane je potonuo dopremajući zalihe hrane floti brodova koja je u to doba tragala za ekspedicijom Johna Franklina. On se na more otisnuo tražeći Sjeverozapadni prolaz, ali je i sam zapeo u ledu, a čitavoj se posadi od 128 članova izgubio svaki trag.

Olupina Breadalbanea prvi je put otkrivena još 1980. godine i riječ je o dosad najsjevernijoj poznatoj točki brodoloma na svijetu. Brod je potonuo na dubinu od oko sto metara, a s površine je, nakon što je zaglavio u ledu, nestao za 15-ak minuta, što je ipak bilo dovoljno da se svi članovi posade spase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 09:48