HRANA BUDUĆNOSTI

U arapskim pustinjama eksperimentira se s uzgojem "morske šparoge" caklenjače, eko-biljke

Navode kako je riječ o jednoj od rijetkih biljaka koje ne zahtiejvaju svježu vodu za rast, te mogu biti uzgojene u ekstremnim uvjetima
Biljka caklenjača (Salicornia)
 Paul Tomlins/Flowerphotos/Flowerphotos/Profimedia

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima počeli su, zasad vrlo uspješni, eksperimenti s uzgojem "hrane budućnosti", biljke caklenjače, stručnog naziva Salicornia, koju još nazivaju i "morskom šparogom".

Kako javlja Daily Telegraph, relativno neugledna biljka koja raste u recikliranoj vodi postala je senzacija u Emiratima gdje se nadaju da bi mogla uskoro završiti na tanjurima gostiju brojnih restorana, ali i pomoći u zastavljanju globalnih klimatskih promjena, s obzirom da je njezin uzgoj potpuno ekološki prihvatljiv.

Navode da je riječ o jednoj od rijetkih biljaka koje ne zahtijevaju svježu vodu za rast, te mogu biti uzgojene u ekstremnim uvjetima arapskih pustinja uz minimalno onečišćenje okoliša odnosno "ugljični otisak".

Ministrica za sigurnost hrane Mariam Almheiri kaže da su domaće caklenjače izuzetno popularne u restoranima jer se mogu pomiješati u zalogajčiće, grickalice, pa čak i koktele.

- Trenutno radimo degustacije s vrhunskim kuharima kako bismo stvorili recepte za zdrave smoothieje. Caklenjača je izuzetno bogata okusa i ima mnogo korisnih nutrijenata. Grickalice i krekeri su proizvodi koji zahtijevaju slani okus, a caklenjača je tu idealna jer se može koristiti umjesto dodavanja soli, s obzirom na to da može rasti i u slanoj vodi. No, ljudi zasad ne znaju mnogo o ovoj hrani, pa je naš trenutni cilj popularizirati ovu biljku - objašnjava ministrica.

Istraživači centra ICBA tako trenutko koriste recikliranu slanu vodu s desalinizacijskih postrojenja kako bi uzgojili caklenjače i druge biljke koje mogu preživjeti u saliniziranoj vodi. U odvojenim eksperimentima istražuje se i mogućnost uzgoja kamenica, pa čak i rajčica usred pustinje koja zauzima čak 80 posto teritorija ove bogate države. Među njima je i Madar Farms koja se opisuje kao najveća i prva svjetska farma rajčica koja je u potpunosti u zatvorenom prostoru. Njihova istraživanja pokazuju da troše 30 posto manje vode nego konvencionalne farme, otkriva Telegraphu čelnik tvrtke Abdulaziz AlMulla, dodajući kako se umjesto sunca koristi LED rasvjeta.

- Naši nasadi nalaze se u desaliniziranoj, recikliranoj vodi te vrlo učinkovito dobivaju sve hranjive tvari. Jednom kada je voda iskorištena, ponovno se pročišćava i opet je koristimo - objašnjava.

U Emiratima se nadaju da bi ovakav pristup uzgoju hrane mogao pomoći državi koja je gotovo u potpunosti, otkako je 1971. osnovana, ovisna o uvozu. Trenutno su svi ovi projekti u eksperimentalnoj fazi. Svega osam farmi bavi se komercijalnim uzgojom caklenjače s ukupnim urodom od oko pola tone. No, ministrica Almheiri zadovoljna je prvim rezultatima i nada se da će se sve više uzgajivača prikloniti ovim metodama što će, prvenstveno, dovesti do smanjenja onečišćenja okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:27