SUPERHRANA

Male, crvene i sa nebrojenim beneficijama za zdravlje: Zašto biste goji bobice trebali uvesti u prehranu još danas!

Goji bobice su jedna od superhrane 21. stoljeća koje su tek nedavno stekle popularnost. Riječ je o malom crvenkastom voću s ogromnim beneficijama za zdravlje organizma.

Ne samo da su izvrsne za dodavanje boje hrani, već su goji bobice preukusne, a učinak na zdravlje da ne spominjemo!

Ove se bobice često prodaju u prahu ili sušene te su čest dodatak zdravoj prehrani.

Čitajte i: Superhrana modernog doba! Zašto biste čaj od đumbira trebali napraviti još danas?

Često nazivane vučjim bobicama, goji bobice porijeklom su iz Azije, a poznate su po svom slatkastom, blago kiselom okusu i crvenoj nijansi.

Učinak na zdravlje

U tradicionalnoj medicini koriste se već tisućama godina, a smatra se da usporavaju znakove starenja, održavaju zdravlje očiju i jetre, te poboljšavaju funkciju bubrega i pluća.

image
Ne samo da su izvrsne za dodavanje boje hrani, već su goji bobice preukusne.
PIXABAY

Goji bobice vrlo su hranjive te su sjajan izvor vitamina i minerala. Svega pet žlica suhih goji bobica ima 98 kalorija, a sadrži 4 grama, 0,1 gram masnoća, 21,6 grama ugljikohidrata, 3,6 grama vlakna, 21,8 grama šećera, 11% dnevne vrijednosti željeza, 501% dnevne doze vitamina A te 15% dnevne doze vitamina C.

Čitajte i: Zdrava namirnica u nikad slasnijoj kombinaciji: Torta sa spirulinom u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj

Konzumacijom goji bobica prema nekim istraživanjima, smanjujemo stres, upale, štitimo organizam od kroničnih stanja poput raka, bolesti srca i dijabetesa te poboljšavamo imunološku funkciju organizma.

image
Konzumacijom goji bobica smanjujemo stres.
PIXABAY

Goji bobice u prehrani

Ove moćne bobice jednostavno mogu zamijeniti drugo suho voće u žitaricama, a mogu se dodati i kolačima, muffinima i kruhu.

Da biste ih omekšali i rehidrirali, pokušajte ih nekoliko minuta namakati. Tako tretirane bobice idealan su dodatak salsama, smoothiejima i juhama.

Ipak, kao i sa svim drugim dodacima prehrani, i kod uvrštavanja goji bobica u prehranu, kronični bolesnici se moraju posavjetovati s liječnicima.

Linker
25. travanj 2024 00:27