SLOVENIJA

Türk: Da mogu, odmah bih raspustio parlament

Nakon negativnog stava građana o mirovinskoj reformi vlada traži izlaz
 Goran Mehkek/CROPIX

LJUBLJANA - Kad bih imao mogućnost raspustiti parlament, danas bih bio jako blizu takvoj odluci, izjavio je jučer slovenski predsjednik Danilo Türk, potvrđujući tom izjavom razmjere političke krize u svojoj zemlji. Naime, u nedjelju su na superreferendumu propala sva tri zakona koje je donijela vlada.

I dok su zakon o arhivima i radu na crno manjeg političkog dosega, krah mirovinske reforme ozbiljan je udarac za vladu Boruta Pahora koju je zbog nje već napustila stranka umirovljenika (DeSUS).

Izbori kao rješenje

Predsjednik Türk jučer je u komentaru na političko stanje u Sloveniji preporučio temeljitu rekonstrukciju vlade jer ona ne uživa potporu javnosti, a rezultatima referenduma ozbiljno joj je narušena vjerodostojnost. Kad je pak riječ o prijevremenim izborima, koje Türk vidi kao drugo moguće rješenje, njihovo je sazivanje relativno komplicirano zakonodavstvom koje traži da se prije toga u tri navrata pokuša u Državnom zboru (parlament) uspostaviti nova većina.

No, ako i dođe do prijevremenih izbora, Türk je upozorio na to da promjena stranaka na vlasti nije dovoljna.

Stranačke sjednice

Smatra da Slovenija treba drukčiju političku kulturu , veću pripravljenost na dijalog, konsenzus i stajališta koja bi vodila formiranju nacionalnog interesa.

Upravo to je, bila jedna od temeljnih odrednica slovenske politike do ulaska u EU. Dakle, nakon istupa predsjednika sigurno će uslijediti unutarnjopolitičke promjene. Hoće li biti biti dostatna rekonstrukcija, bit će jasno već danas kad ćekoalicijske stranke, Zares (čiji je čelnik Gregor Golobič već napustio vladu) i LDS, održati sjednice.

Janšin zahtjev

Ako Zares odluči izaći iz koalicije, tada će Pahor morati zatražiti raspravu o povjerenju u Zboru, što bi moglo dovesti do pada vlade. Pahor još nije odlučio hoće li tražiti glasovanje o povjerenju ni hoće li u Zbor poslati interventni zakon koji bi osigurao stabilnost financija.

Zakonu se protive neki koalicijski partneri, a nije mu sklon ni Türk. Pahor je najavio nastavak pregovora sa socijalnim partnerima o mirovinskoj reformi. Lider opozicije Janez Janša je pak u ponedjeljak zatražio prijevremene izbore.

Tko bi mogao zamijeniti Pahora?

Temeljita rekonstrukcija vlade znači promjenu premijera, iako iz njegove socijaldemokratske stranke (SD) tvrde kako Pahor ima njihovu potporu. No, poznato je da u SD-u i njemu bliskim skupinama premijer ne uživa jednodušnu podršku. Stoga mediji opet navode da bi vladu kao tehničko rješenje mogao preuzeti ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali on je to odbio (ako odluči ući u nacionalnu politiku, to će učiniti kad bude siguran u pobjedu). U SD-u se kao mogući novi premijeri spominju ministar prometa Patrick Vlačić, ministar školstva Igor Lukšič i ministrica obrane Ljubica Jelušič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:29