PRED PADOM VLADE

Slovenija: Katarina Kresal odlučuje hoće li Pahor ostati šef manjinske vlade

Stranka Zares se dans povlači iz vlade i odlazi u opoziciju nakon što su to napravili umirovljenici
 Miščević/CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor će izgubiti i drugog koalicijskog partnera. Naime, vladu, kao što se i očekivalo, napušta stranka Zares čiji je čelnik Gregor Golobič svoju ostavku predao premijeru neposredno prije referenduma o mirovinskoj reformi prije dva tjedna.

Neovisni glasovi

Osim njega, vladu napuštaju još tri ministrice iz te stranke te će vlada u parlamentu imati samo 33 zastupnika (od 90). No, slovenski premijer ipak može računati na glasove nekoliko neovisnih zastupnika te na predstavnike manjina, ali to i dalje nije dovoljno za većinu.

Vladu je već početkom svibnja napustila stranka umirovljenika (DeSUS) nezadovoljna prijedlogom mirovinske reforme. Inače, do izlaska Zaresa iz vlade dolazi, kako navode izvori u Ljubljani, prije svega zbog osobnog sukoba i netrpeljivosti između Pahora i Golobiča koje su prešle granicu tolerancije. Interesantno je da će na čelu slovenskog parlamenta i dalje ostati Pavel Gantar, iako je i on član stranke Zares. Naime, njemu je u petak parlament izglasao povjerenje, odbivši tako zahtjev Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše da ga se smijeni.

Janša nema većinu

To je pak značajan poraz za Janšu jer pokazuje kako ni on nema većinu u parlamentu te vjerojatno ne bi mogao tako jednostavno formirati novu vladu ukoliko Pahor odluči odstupiti (što od njega Janša traži). Socijaldemokrati (SD), kojima je Pahor na čelu, su izgleda odlučili ostati na vlasti dokle god mogu. U ovom je trenutku ključna uloga čelnice liberala (LDS) i ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal koja ostaje jedinom koalicijskom partnericom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:21