NARUČIVAO LAŽNA SVJEDOČENJA

Tužilac za Berlusconija traži 5 godina zatvora

Pet godina zatvora za Silvija Berlusconija zatražio je milanski javni tužilac Fabio De Pasquale u utorak pred sudom u Milanu. On tvrdi da je dokazao “s onu stranu bilo koje razborite dvojbe” da je Silvio Berlusconi platio 600.000 dolara britanskom odvjetniku Davidu Millsu kako bi lažno svjedočio o ulozi off shore tvrtki koje je vodio za Berlusconijev račun kada je svjedočio u suđenjima Berlusconiju za potkupljivanje Financijske straže i za off shore račun All Iberian.

Podmićeni svjedoci

De Pasquale tvrdi da je sva Berlusconijeva obrana temeljena na fabriciranim i krivotvorenim dokumentima. Zahtjevu tužioca se pridružio i državni odvjetnik Gabrielle Vanadia, koji od Berlusconija kao pravozastupnik Vlade zahtijeva da Predsjedništvu Vijeća ministara (dakle svome donedavnom Uredu) isplati 250.000 eura odštete zajedno s Millsom.

Tim naručenim lažnim svjedočenjima Berlusconi je doveo u zabludu dva suda i zato mora biti kažnjen zatvorom - zahtijevaju javni tužilac i državni odvjetnik.

Sudsko vijeće se potrudilo - unatoč enormnim naporima obrane - da se barem prvostupanjsko suđenje privede kraju prije roka apsolutne zastare. U tu svrhu je prošli tjedan odbilo još 60 novih svjedoka obrane, nazvavši taj njezin manevar “trikom koji je mafija rabila u procesima”.

Moralni žig

I oko toga se spore: obrana tvrdi da zastara nastupa 12. ili 17. ovoga mjeseca, a optužba tvrdi da je rok između 3. svibnja i sredine srpnja.

Presuda ni u kojem slučaju neće biti pravomoćna prije zastare. Bude li Berlusconi osuđen, na njemu ostaje moralni žig, koji može izbrisati samo ako se odrekne zastare (kako je svojedobno učinio sadašnji milanski gradonačelnik Giuliano Pisapia, izborivši se za potpunu nevinost). Ako Berlusconi ne otkloni zastaru - značit će da je prešutno priznao krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:34