IZVUKAO SE ZA DLAKU

Bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija od zatvora spasila zastara

RIM - Silvio Berlusconi se još jednom zastarom izvukao za dlaku od zatvora zbog podmićivanja, bilo sudaca, bilo svjedoka. Sud u Milanu je u subotu presudio da je u aferi Mills nastupila zastara, pa je odbacio zahtjev tužilaštva da Berlusconi bude kažnjen sa 5 godina zatvora.

Britanski odvjetnik

Sud je mogao presuditi i da Berlusconi nije počinio kazneno djelo - pa ova presuda, iako oslobađajuća, ostavlja moralni žig krivnje na bivšemu višestrukom premijeru. On bi se mogao odreći zastare i dokazivati svoju nevinost, ali to je malo vjerojatno.

Berlusconi je bio optužen da je svome britanskom odvjetniku Davidu Millsu platio 600.000 dolara da bi u dva navrata lažno svjedočio pred talijanskim sudovima o Berlusconijevim poduzećima off-shore, koja su služila kao formalni posrednici a zapravo za uvećanje cijene filmova koje je Berlusconi kupovao u Americi za svoje televizije. Ta umjetno stvorena razlika u cijeni utajena je od poreza i pretvorena u Berlusconijev crni fond - tvrdili su tužioci.

Bivši ministar

Proces protiv Millsa i Berlusconija je razdvojen, jer je Berlusconi u Parlamentu dao donijeti zakon “o opravdanoj spriječenosti”, koji je Ustavni sud kasnije poništio kao protuustavan. Pravomoćno je presuđeno da je Mills dobio novac da bi lažno svjedočio u korist Berlusconija. To je potvrdio i Vrhovni kasacijski sud, ali oslobodivši ga kazne uslijed zastare.

Berlusconijev dugogodišnji odvjetnik i bivši ministar obrane Cesare Previti osuđen je pravomoćno 2003. jer je podmitio suce da presude u Berlusconijevu korist u sporu o vlasništvu nad nakladnikom Mondadorijem. Berlusconi se i u tom slučaju zastarom izvukao od kaznene odgovornosti, ali je u prvom i drugom stupnju građanskog postupka osuđen platiti odštetu svome bivšem partneru Carlu De Benedettiju koga je prevario tom kupljenom presudom.

Drugi stupanj

U drugom stupnju odšteta je smanjena na i dalje enormnih 560 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:20