BORBA ZA PRAVA

'TREBA JU KAMENOVATI DO SMRTI' Svećenik zahtjeva smaknuće aktivistice koja je objavila svoju fotografiju u toplesu

Članice ukrajinskog pokreta FEMEN pozvale su u okviru borbe za ženska prava na toples revoluciju protiv Islama 4. travnja, nakon što je muslimanski svećenik u Tunisu zahtjevao da se jedna od aktivistica kamenuje do smrti jer širi 'epidemiju'.

Naime, aktivistica Amina Tyler (19) izazvala je bijes u svom rodnom Tunisu nakon što je na Facebooku objavila svoju fotografiju u toplesu.

Na njezinim prsima ispisano je na arapskom: - Moje tijelo pripada meni.

Roditelji su ju nakon toga odveli u psihijatrijsku bolnicu u Tunisu, što je potvrdila i Inna Shevchenko iz FEMEN-a.

Mediji u Tunisu izvještavaju kako je Amina Tyler uvrijedila svoju državu, a zbog toga bi mogla završiti na dvoje godine u zatvoru i biti kažnjena s novčanom kaznom u vrijednosti između 40 i 400 funti. (Od 360 do 3600 kuna)

Nedavna izvješća tvrde kako je službena stranica FEMEN-a bila hakirana i da su na nju postavljene video snimke i slike sa stihovima iz Kurana.

- Hvala Bogu da smo hakirali ovu nemoralnu stranicu, a najbolje tek dolazi, napisao je u poruci haker potpisan sa al-Angour.

Njezin je čin nagnao konzervativnog vjerskog vođu Adela Almija da uzme stvar u svoje ruke.

Tuniške novine citirale su ga: 'Prema Božjem zakonu, zaslužuje da se išiba 80 do 100 puta, no prema onom što je počinila, zaslužuje puno gore od toga. Zaslužuje da bude kamenovana do smrti i zatvorena u karantenu jer širi epidemiju. Ona je kao netko tko boluje od zarazne i ozbiljne bolesti i mora biti izdvojena i liječena.'

- Naše grudi smrtonosnije su od vašeg kamenja - odgovorile su aktivistice pozivajući na međunarodnu toples revoluciju i potpisivanje peticije koja traži kažnjavanje onih koji ugrožavaju život Amine Tyler, a dosad ju je potpisalo više od 10 tisuća ljudi.

- Tunis mora reagirati barem osuđujući riječi Adela Almija i štiteći ju od psihičkih napada, te istražiti slučaj poticanja na nasilje - kazao je glasnogovornik Human Rights Watch-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:27