PODVOĐENJA U TUNISU

DESECI ŽENA UHIĆENI ZBOG TZV. SEKS DŽIHADA Pomagale borcima kojima je teško na fronti?

U Tunisu je nekoliko desetaka žena uhićeno zbog sudjelovanja u tzv. seksualnom džihadu za koji ih optužuju vlasti te zemlje.

Naime, nakon što je objavljeno kako su neki vjerski vođe pozvali mlade žene da olakšaju ‘usamljenu borbu’ pobunjenicima u Siriji, saznaje se kako su u Tunisu zatvorene mlade žene pod takvim optužbama. No, u njihovu slučaju navodno je riječ o odlasku u planinsko područje u Tunisu, Jebel ech Chaambi, gdje se nalaze skupine islamista koje su od prošle godine u žestokim sukobima s vojskom tuniske vlade.

Majka jedne od zatvorenih djevojaka, 17-godišnjakinje, izjavila je za BBC kako je njena kći nevina i religiozna te redovito pohađa lokalnu džamiju, gdje je i uhićena. Taj je djevojka među 19 žena uhićenih s područja grada Chaambija, a njena majka navodi kako je blago mentalno zaostala.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tunisa navodi kako su žene uhićene nakon istrage i na temelju dokaza kao što su dojave, Facebook stranice i prisluškivani telefonski razgovori. Ovog travnja takve je optužbe iznijelo nekoliko propovjednika koji su naveli kako religiozne djevojke odlaze pomoći pobunjenicima, sudjelujući tako u onome što su zapadni mediji nazvali seksualni džihad.

Navodno su fetve i pozive ženama prvi uputili propovjednici iz Sirije pozivajući ih da pomognu tamošnjim džihadistima. Neobičan poziv objašnjen je navodnim pravilom da u slučaju nužde mogu biti dopuštene inače zabranjene stvari, ovdje privremeni brakovi, kako bi se zadovoljile seksualne potrebe boraca. No kako je riječ o Tunisu koji je prilično liberalna arapska zemlja, mnogi su šokirani i ne vjeruju optužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:35