BIVŠI BRITANSKI PREMIJER

Tony Blair: ‘Zapad ima još samo dva tjedna da istinski pomogne Ukrajini, trenutna taktika NATO-a mi ne ide u glavu‘

Bivši laburistički premijer smatra kako bi se oko statusa Krima i istočnih dijelova Ukrajine moglo pregovarati

Britanski premijer Tony Blair i ruski predsjednik Vladimir Putin snimljeni 2000. / arhiva

 Adrian Dennis/AFP

Bivši britanski premijer Tony Blair vjeruje kako su iduća dva tjedna ključna ako Zapad želi mirno razriješiti ukrajinsko-rusku krizu i završiti brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

Blair, koji je britansku vladu vodio u vrijeme kada je NATO intervenirao u bivšoj SR Jugoslaviji zbog krize na Kosovu, ali i kada je George W. Bush uz britansku podršku pokrenuo invaziju na Irak, smatra da NATO ne bi trebao brzopleto isključiti mogućnost uključivanja u rat, no zapadne zemlje poziva da se ne libe uključivanja u mirovne pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Britanski Guardian podsjeća kako su u utorak Rusija i Ukrajina održali još jednu rundu mirovnih pregovora kako bi se okončao sukob koji traje već 20 dana i izaziva sve više ljudskih žrtava. U poduljem eseju na svojoj internetskoj stranici bivši premijer napisao je kako vjeruje da su iduća dva tjedna uistinu ključna za postizanje sporazuma jer bi "napad na Kijev mogao biti sve gori i krvaviji, Ukrajinci će postati neprijateljski raspoloženi prema bilo kakvoj ideji pregovora, a Putin će se morati suočiti sa povlačenjem ili udvostručavanjem snage invazije".

- Ujedno ne smijemo podcijeniti stvarnu cijenu ekonomske krize koja će pogoditi svijet ako se ovaj sukob nastavi, uz rast cijena goriva i hrane, što će najgore pogoditi najsiromašnije slojeve našeg stanovništva - kazao je Blair.

Smatra kako je pogrešno razmišljanje čelnika NATO-a kao da se neće uključiti u sukob. Bivši laburistički premijer smatra kako bi se oko statusa Krima i istočnih dijelova Ukrajine moglo pregovarati. No, poručuje i kako bi Zapad morao jasno vidjeti što Putin radi.

- On koristi našu ispravnu odluku da ne provociramo eskalaciju, dok u isto vrijeme izražava svoju volju za eskalacijom sukoba. To koristi kao ucjenjivačko sredstvo pregovora. Kada prijeti članicama NATO-a, čak spominjući i mogućnost nuklearnog sukoba, te pokušava s vlasti zbaciti demokratski izabranog predsjednika, naša mlaka reakcija daje mu ohrabrenje - kazao je Blair, a prenosi Guardian.

Dodao je kako razumije racionaliziranje, razum koji stoji iza članica NATO-a.

- No, što ako odluči upotrijebiti kemijsko ili taktičko nuklearno oružje? Što ako pokuša uništiti Kijev kao što je to učinio sa sirijskim Alepom, bez ikakvog suosjećanja prema civilnim žrtvama? Je li razumno reći mu da, što god on učinio. nećemo učiniti nikakvu vojnu protuakciju? Možda to jest naš stav i možda je ispravan, ali ako ga konstantno izražavamo i na taj način isključujemo svaku sumnju iz njegova uma, to je vrlo neobična taktika - kazao je Blair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:26