HEROJ RUSIJE

Tko je novi ruski vođa rata u Ukrajini: Lider padobranaca oduševio je Putina u Hersonu

Igre prijestolja u ruskoj vojsci se nastavljaju. Smjene visokih generala su gotovo svakodnevne...

Mihail Teplinski

 Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio se osloniti na zapovjednika ruskih zračno-desantnih snaga, general-pukovnika Mihaila Teplinskog kako bi, možda, postigao odlučujuće rezultate prije najavljene ukrajinske ofenzive, objavio je Jurij Kotenok, koji je jedan od najpoznatijih ruskih vojnih blogera, a prenio Institut za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona.

Osim toga, Kotenok je na vlastitom Telegram kanalu potvrdio da je 20. travnja Putin potpisao dekret o nizu promjena u ruskom vojnom zapovjedništvu i službeno smijenio zapovjednika Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Rustama Muradova. Prema tom odlično informiranom vojnom blogeru, Muradovljevo otpuštanje vjerojatno je rezultat njegove katastrofalne ofenzive na Vuhledar koja je rezultirala teškim gubicima kad je riječ o ruskim vojnicima, ali i tenkovima i ostaloj vojnoj opremi.

Poslan u mirovinu

Kotenok dodaje da je Putin na povlačenje prisilio i generala Aleksandra Dvornikova, koji je zapovijedao ruskim snagama u Ukrajini u travnju 2022., a i bivšeg zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva, ruski je predsjednik poslao u mirovinu zajedno s drugim neimenovanim zapovjednicima.

Kremlj se sada oslanja na Mihaila Teplinskog, iako je status i tog general-pukovnika već mjesecima kao u igri "malo me vidiš, malo me ne vidiš". Kada je 11. siječnja načelnik Glavnog stožera, Valerij Gerasimov, zamijenio Sergeja Surovikina na čelu ruskih postrojbi u Ukrajini, uskoro je odletio i Teplinski jer se usprotivio zahtjevu da svoje padobrance pošalje u ulične borbe u Bahmutu u kojima se masovno ginulo.

image

Sergej Šojgu, ruski ministar obrane i Valerij Gerasimov

Mikhail Metzel/tass/profimedia

Ali, da je Teplinski ponovno u igri, vidjelo se prije tjedan dana kada je Vladimir Putin posjetio Heničesk, grad na jugu Hersonske regije, koji je postao središnjica ruskih snaga, a odmah pokraj njega sjedio je taj general zračno-desantnih postrojbi. ISW je tada iznio tezu da njegovo "novo pojavljivanje pokazuje da rusko zapovjedništvo vjerojatno želi staviti veći naglasak na ulogu vojnog zrakoplovstva u ruskim ofenzivama".

A britansko Ministarstvo obrane smatra da je Teplinski jedan od nekoliko ruskih generala kojeg široko poštuju vojnici i kolege te da "njegova karijera, koja je u posljednje vrijeme turbulentna, pokazuje da su se povećale tenzije između frakcija ruskih generala oko pristupa koji Rusija ima u Ukrajini".

Mihail Jurjevič Teplinski je najprije služio u 106. gardijskoj zrakoplovnoj diviziji iz Tule, a u 90-ima je sudjelovao u ruskoj operaciji u Pridnjestrovlju, Prvom i Drugom čečenskom ratu. Za iskazanu hrabrost je još 1995. nagrađen odlikovanjem Heroj Rusije. Kontinuirano je napredovao i 2021. Putin mu je dodijelio čin general-pukovnika, a u lipnju 2022. imenovan je zapovjednikom ruskih zračnih snaga. Riječ je o elitnim postrojbama s oko 45.000 pripadnika, ali koje su desetkovane u Ukrajini. Posebno su teško poražene u pokušaju zauzimanja Hostomela pokraj Kijeva, kada su Ukrajinci u dvodnevnoj bitki masakrirali ruske padobrance.

Borbe u šumama

No, Teplinski je dobro odradio svoju zadaću i dobio priznanje za kvalitetno povlačenje ruskih snaga prošle jeseni iz Hrersona, koje su tada bez većih gubitaka uspjele izvući ljudstvo i opremu. Britanci su ga opisali kao "sposobnog i pragmatičnog zapovjednika", ali zapadni analitičari iznosili su tezu kako u ruskom sigurnosnom aparatu postoje različite struje koje se bore za vlast.

image
Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia

Na jednoj su strani umjerenije snage s ministrom obrane Sergejem Šojguom i Valerijem Gerasimovom. S druge su tvrdolinijaši, među kojima je Sergej Surovikin posebno popularan, zajedno s Ramzanom Kadirovom, šefom ruske republike Čečenije, i Jevgenijem Prigožinom, vođom zloglasne plaćeničke skupine Wagner.

U tim unutarnjim borbama nastradao je i Teplinski, ali opet je u igri. Putin ga je vratio jer su padobranci preuzeli glavnu ulogu u borbama u ostacima Bahmuta, kao i na fronti kod Kremine, strateški važnog grada gdje se mjesecima vode borbe u obližnjim šumama.

Upitna istina

U svakom slučaju, ruski generali ne traju dugo na ukrajinskom ratištu. General-pukovnik Aleksandar Lapin smijenjen je u listopadu s dužnosti zapovjednika Grupacije ruskih snaga Centar u Ukrajini, a nekoliko dana prije otpušten je i Aleksandar Čajko, zapovjednik Istočnog vojnog okruga. Istočni vojni okrug pokriva postrojbe na ruskom Dalekom istoku, premda je trenutačno većina njih raspoređena u Ukrajini.

Smijenjen je i zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka na istoku Ukrajine. U rujnu je general Dmitrij Bulgakov, zamjenik ministra obrane za logistiku, zamijenjen general-pukovnikom Mihailom Mizincevom, a u kolovozu je, nakon što je potonula krstarica Moskva, odletio i zapovjednik Crnomorske flote Igor Osipov.

Posljednji na listi otpuštenih je zapovjednik ruske Pacifičke flote, admiral Sergej Avakjanc, koji je na tom položaju još od 2012. godine. Bloger Kotenok tvrdi da Avakjanc nije otpušten zbog lošeg učinka tijekom vojnih vježbi na Pacifiku, nego da će formirati novu "organizaciju", ali istina je upitna. Naime, ruska državna energetska kompanija Gazprom stoji iza formiranja nove vojne formacije, što se, izgleda, ne sviđa vojsci, zrakoplovstvu i mornarici Rusije (DOSAAF), koji su zaduženi za regrutacijske poslove.

Najprije se smatralo da je Avakjanc otišao zbog svog protivljenja da i Gazprom počne novačiti Ruse, a sada se tvrdi da nije tako. Puno je glasina, ali konstantne smjene generala jasno pokazuju koliko je "uspješan" ruski pokušaj pacifikacije Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:40