KONTROVERZNI MILIJARDER

Time odabrao Muska za osobu godine, na Twitteru ga napali: ‘Vrijeme je da pošteno plati porez‘

‘Radi se o priznanju činjenice da je on imao najviše utjecaja na ovogodišnja događanja, bio njegov utjecaj pozitivan ili negativan‘

Elon Musk

 Brendan Smialowski/AFP

Časopis Time je proglasio milijardera Elona Muska osobom 2021. godine, no njihova odluka nije prošla bez kontroverzi, piše The Guardian.

Naime, Time i Musk su naišli na lavinu kritika zbog Muskovog stava prema porezu, sindikatima te koronavirusu.

Musk, osnivač i glavni direktor kompanije SpaceX koja se bavi istraživanjem svemira, nedavno je po bogatstvu pretekao osnivača Amazona Jeffa Bezosa te postao najbogatija osoba na svijetu, a Time ga je opisao kao 'genijalnog vizionara, industrijalca i šoumena'.

Ipak, usprkos nevjerojatnom uspjehu, inovativnosti i bogatstvu, Musk ima i mnogo kritičara, a zbog nekih je postupaka i stavova postao kontroverzna ličnost.

Iako je milijarder, za porez izdvaja izrazito male iznose, što izaziva negodovanje brojnih ljudi, uključujući političare poput bivše demokratske predsjedničke kandidatkinje Elizabeth Warren te demokratske zastupnice Pramile Jayapal.

Obje političarke su ga na Twitteru oštro prozvale zbog stava prema plaćanju poreza.

- Promijenimo pravila plaćanja poreza da bi osoba godine uistinu platila porez te se prestala okorišćivati drugima - rekla je Warren, a u istom stilu istupila je i Jayapal:

- VRIJEME JE (it's TIME) da Elon Musk pošteno plati svoj dio poreza.

Pitanje poreza nije jedina sporna točka u Muskovoj biografiji.

Musk se često nalazi na udaru kritika i zbog pokušaja sprječavanja sindikalnog udruživanja radnika te zbog komentara o pandemiji covida-19 kojima, neki smatraju, Musk umanjuje opasnost navedene bolesti.

Časopis Time pak napominje da Musk ovom odlukom nije nagrađen, već da se samo radi o "priznanju činjenice da je on imao najviše utjecaja na ovogodišnja događanja, bio njegov utjecaj pozitivan ili negativan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08