VRTOGLAVA CIFRA

Elon Musk kaže da će platiti više poreza od svih Amerikanaca u povijesti: ‘Ako vas zanima koliko...‘

Musk se upleo u javnu raspravu o tome koliko poreza plaća, nakon što ga je ranije demokratska senatorica prozvala za iskorištavnje ljudi

Elon Musk

 Win Mcnamee/AFP

Multimilijarder Elon Musk objavio je u ponedjeljak na Twitteru kako će platiti 11 milijardi dolara poreza za ovu godinu.

Musk se, naime, upleo u javnu raspravu na društvenim mrežama o temi koliko poreza plaća, nakon što je ranije američka demokratska senatorica Elizabeth Warren objavila je na Twitteru da bi Musk trebao prestati "iskorištavati sve druge".

"Za one koji se pitaju, platit ću više od 11 milijardi dolara poreza ove godine", odgovorio je milijarder, kako prenosi BBC.

Također je naveo da će ove godine platiti "više poreza nego bilo koji Amerikanac u povijesti".

Musk, osnivač tvrtke proizvođača električnih automobila Tesla i proizvođača svemirskih letjelica SpaceX, postao je najbogatija osoba na svijetu početkom ove godine.

Bloomberg Billionaires Index procjenjuje njegovo bogatstvo na 243 milijarde dolara, s time da Tesla vrijedi oko bilijun dolara, a SpaceX 100 milijardi dolara.

To je potaknulo senatoricu Warren da tweeta: "Promijenimo namješteni porezni zakon tako da 'osoba godine' doista plaća poreze i prestane iskorištavati sve druge".

Američki predsjednik Joe Biden želi povećati poreze ultra-bogatašima, iako su svi zakonodavni planovi do sada zapeli u Kongresu.

'Zapanjujući iznosi'

Neki senatori, uključujući Elisabeth Warren, podržali su ideju oporezivanja ne samo prihoda najbogatijih američkih građana, već i rastuće vrijednosti imovine koju posjeduju, poput dionica.

Mnogi od najbogatijih građana SAD-a ne primaju izravno oporezivu plaću. Umjesto toga, svoje bogatstvo drže u dionicama i drugim vrstama ulaganjima, a zatim uzimaju zajmove koristeći tu imovinu kao zalog.

Porezni stručnjak sa Sveučilišta Columbia, Robert Willens, kaže da je Muskom komentar vjerojatno istinit jer je odgovoran za "zapanjujuće iznose oporezivog dohotka" 2020. godine korištenjem dioničkih opcija koje bi inače istekle i bile bezvrijedne.

Dioničke opcije su sporazumi na temelju kojih vlasnik može kupiti dionicu po određenoj cijeni u budućnosti.

Trenutačna vrijednost Teslinih dionica znatno je viša nego kada su Musk dodijeljene originalne dioničke opcije, tako da bi vrijednost koju dobiva korištenjem tih opcija bila stvarno značajna i računala bi se kao oporezivi prihod, dodao je Willens.

"(Musk) je vjerojatno smatrao kako bi bilo razborito ostvariti što više oporezivog prihoda u 2021. godini, s obzirom na teoriju da bi se dohodak 2022. mogao oporezovati po višim stopama", objasnio je.

Da su donesene neke od radikalnijih mjera Kongresa, to bi imalo veliki utjecaj na Muskove porezne obveze, dodaje Willens.

Preselio u Teksas, porezna pravila su blaža

Najveći dio njegovog poreza, koji će biti plaćen iduće godine, ići će federalnim poreznim vlastima, ali će država Kalifornija, gdje su Tesla i Musk donedavno imali sjedište, također potraživati ​​dio.

Ranije ovog mjeseca, Tesla je u podnesku Američke burze vrijednosnih papira (SEC) objavila kako premješta sjedište svoje korporacije u Teksas, što je plan koji je Musk najavljivao nekoliko mjeseci u intervjuima, navodeći nezadovoljstvo kalifornijskim zakonima i kritizirajući visoke cijene života u Silicijskoj dolini.

Teksas ima blaža porezna pravila - nema poreza na dohodak, za razliku od Kalifornije koja ima najviše stope tog poreza među svim saveznim američkim državama, prema podacima think tanka Porezna zaklada.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana Musk je prodao Teslinih dionica u vrijednosti od oko 14 milijardi dolara, za što Willens kaže da je vjerojatno učinio djelomično zbog toga da bi prikupio gotovinu kako bi podmirio svoje porezne obveze.

Iako su porezne brojke u Muskovu slučaju doista iznimne, ovo je zapravo bio standardni pristup izvršnog direktora korporacije prema opcijama na dionice koje su pred istekom, zaključuje Willens.

Prošlog tjedna časopis Time je Muska proglasio osobom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:00