SIMBOL ZEMLJE NA BUBNJU

Težak izbor pred Britancima: Za MILIJARDU funti mogu popraviti zgradu Parlamenta ili je prodati Kinezima i Rusima

Zgrada stara gotovo tisuću godina u toliko je lošem stanju da predstavlja sigurnosni problem

Legendarna zgrada Britanskog parlamenta mogla bi uskoro biti zamijenjena modernijom i bolje opremljenom zgradom, piše Daily Mail . Razlog promjeni lokacije britanskog Parlamenta vrlo je praktičan - ova gotovo 1000 godina stara zgrada počela je sve više propadati u Temzu, a stanje zidova i instalacija predstavlja ozbiljan sigurnosni problem. Tako su na primjer bojleri, dodani za vrijeme Drugog svjetskog rata, u tako lošem stanju da bi mogli svakog trenutka eksplodirati. Čak su i turisti počeli primjećivati kako se Big Ben, simbol Londona, opasno nakrivio zbog popuštanja temelja.

Naravno, postoji i druga opcija - popravak. Taj projekt bi porezne obveznike koštao milijardu funti. Ukoliko se pođe tim smijerom, zgrada će morati biti napuštena na najmanje dvije godine kako bi se obavile intenzivne obnove.

- Računovođe naglašavaju kako nije logično potrošiti milijardu funti na popravak zgrade koja košta milijardu funti - objašnjava John Berclow, zastupnik Donjeg doma u Parlamentu. Sama činjenica da se o takvoj ideji uopće raspravlja dobar je indikator u koliko je lošem stanju ova povijesna zgrada. Kao glavni uzrok lošem stanju navodi se još jedan simbol Londona. Naime, stalna trešnja koja dopire iz londonske podzemne željeznice, one iste koja je Londončane čuvala od nacističkih bombi, ubrzala je degradaciju cjele strukture.

- Nalazimo se pred izborom da potrošimo novac i ispadnemo ekstravagantni ili da napustimo jednu od najprepoznatljivijih zgrada na svijetu i prodamo je Rusima ili Kinezima - ciničan je bio Bercow.

Vjeruje se kako bi nova zgrada Paralmenta Britance koštala pola milijarde funti, upola manje nego obnova stare zgrade. Javnost će, postaje jasno, uskoro morati odlučiti da li im je važniji novac ili tradicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:36