SPOR OKO DATUMA

Sekunda posvađala Kinu i Britaniju s Njemačkom, Francuskom i SAD-om

Stručnjaci iz Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) ovih dana raspravljaju o tome treba li ukinuti prijestupnu sekundu, koja se svakih nekoliko godina dodaje Koordiniranom svjetskom vremenu (UTC), a o sudbini svjetskog mjerenja vremena moglo bi se odlučiti glasanjem.

Metoda dodavanja prijestupne sekunde ustanovljena je 1972. kako bi precizni atomski satovi bili usklađeni sa “Zemljinim satom”.

Države podijeljene

Ta nepravilnost stvara neusklađenost između Zemljine rotacije i atomskih satova, pa je 1972. Međunarodna služba za Zemljinu rotaciju utvrdila kako postoji raskorak od 0,9 sekundi između njih. Od 1972. do 2009. dodane su 34 prijestupne sekunde, obično na kraju lipnja ili prosinca, a odluku o njihovu dodavanju donosila je Međunarodna služba za Zemljinu rotaciju i najavljivala ih 6 mjeseci unaprijed.

SAD, Francuska i Njemačka ne žele ukinuti prijestupnu sekundu, a među zemljama koje inzistiraju na njihovu očuvanju nalaze se Kina, Kanada i Britanija.

Konačno glasanje

Protivnici tvrde kako povremeno dodavanje sekunde postaje izrazito problematično za navigacijske i telekomunikacijske sustave, a zagovornici prijestupne sekunde smatraju kako te teškoće nisu dovoljno velike da bi opravdale njezino ukidanje. Ako dogovor ne bude postignut, uslijedit će glasanje u tijelu koje okuplja ukupno 200 država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:23