NESUĐENI BOMBAŠ

Terorist iz Pariza konačno propjevao: ‘Kada sam to vidio, donio sam odluku - neću se raznijeti!‘

Salahu Abdeslamu (32) prijeti višestruka doživotna kazna zatvora zbog optužbi koje uključuju masovna ubojstva i uzimanje talaca

Salah Abdeslam

 Irina Kalashnikova/AFP

Jedini preživjeli iz ISIS-ove terorističke ćelije koja je organizirala napad na Pariz prije sedam godina, na sudu je kazao kako je odustao od ideje da se raznese nakon što je vidio žrtve u prepunom baru, piše Daily Mail.

Salahu Abdeslamu (32), jednom od desetorice džihadista koji su u studenom 2015. napali barove i restorane u glavnom gradu Francuske, prijeti višestruka doživotna kazna zatvora zbog optužbi koje uključuju masovna ubojstva i uzimanje taoca.

Ovaj Francuz marokanskog porijekla, sudu je kazao kako nije detonirao svoj prsluk s eksplozivima nakon što je vidio ljude u jednom baru u Parizu.

'Zadatak koji sam dobio je bio da odem u jedan kafić u 18. okrugu na sjeveru Pariza', kazao je Abdeslam na sudu.

'Ulazim u kafić, naručujem piće i gledam ljude oko sebe. Tad sam si rekao: Neću to učiniti', kazao je. 'Odustao sam, otišao i uzeo auto.'

image

Salah Abdeslam

AFP

Tužitelji smatraju kako njegove tvrdnje nisu istinite već da mu je zakazao eksploziv pričvršćen na prsluk te da je nakon toga odlučio pobjeći iz Pariza nekoliko sati nakon terorističkih napada.

U napadima terorista samoubojica i pucnjavi na stadionu Stade de France, u koncertnoj dvorani Bataclan te u raznim barovima i na terasama 13. studenog 2015., poginulo je 130 ljudi što je najveći mirnodopski zločin u francuskoj povijesti.

Abdeslam je kazao da je o planovima za napad obaviješten 11. studenog, dva dana prije pokolja.

To se dogodilo na sastanku u gradu Charleroi u Belgiji, na kojem je bio i Abdelhamid Abaaoud, optužen da je čitavu stvar zamislio i organizirao.

Abdeslam je na sudu rekao da je mislio kako će ga poslati u Siriju. No umjesto toga, rečeno mu je da je izabran da izvede napad pomoću eksplozivnog prsluka.

'Abaaoud mi je rekao da bih se trebao raznijeti i bio sam šokiran. No ipak me uvjerio', kazao je Abdeslam.

'Na kraju sam pristao i rekao mu: 'Dobro, učinit ću to'', kazao je i dodao kako mu nisu dale detalje o metama napada.

'Sve ću objasniti jer je ovo posljednji put da za to imam šansu', kazao je na sudu u četvrtak. 'Dat ću sve od sebe', kazao je i požalio se na način na koji ga opisuju u medijima.

image

Skica sa suda

Benoit Peyrucq/AFP

Kad je na koncu odustao od napada, Abdeslam je kazao kako je sjeo u auto i vozikao se po Parizu sve do jutra. Nakon toga je, kaže, izašao iz auta i hodao, no dodao je da mu je sjećanje na taj period zamagljeno.

Na inzistiranje predsjednika suda, Jean-Louis Periesa, da otkrije više o organizaciji napada, kazao je da mu je rečeno samo što mora napraviti.

'Moj brat je imao eksplozivni pojas i kalašnjikov i znao sam da on treba pucati i potom se raznijeti, no nisam znao koje su mete.'

Abdeslamov stariji brat Brahim, zapucao je na goste kafića, a potom se raznio.

Ranije tijekom suđenja, jedan drugi optuženik, Mohamed Abrini, kazao je kako Abdeslam jednostavno nije imao hrabrosti da doista izvede napad.

Abrini, koji je optužen da je nabavljao oružje i logističku podršku napadačima, kaže kako je vidio Abdeslama kad se ovaj pojavio u tzv. 'sigurnoj kući' dan nakon napada.

'Bio je iscrpljen, umoran i blijed', rekao je Abrini.

Jedan od organizatora napada je vikao na njega zato što se nije raznio.

'Mislim da mu je ovaj na to odgovorio da mu eksploziv nije radio', rekao je Abrini.

Međutim, Abdeslam je na sudu prošli mjesec rekao da je lagao o tome.

Nakon što je preživio napad, odletio je u četvrt Molenbeek u Bruxellesu gdje je odrastao. Uhićen je u ožujku 2016.

Abdeslam je bio dio terorističke ćelije koja je napala nacionalni stadion Stade de France, šest restorana i barova te koncertnu dvoranu Bataclan.

On je jedan od 20 optuženih - nekima se sudi u odsutnosti jer se pretpostavlja da su poginuli u Siriji - kojima se sudi zbog različitih zločina, od pružanja logističke pomoći, pa do izvršavanja samih napada i nabavljanja oružja.

Ogroman sudski proces, najveći u povijesti Francuske, počeo je u rujnu.

image

Skica sa suda

Benoit Peyrucq/AFP

Abdeslam, koji je u Bruxellesu vodio vlastiti kafić, izjavu je dao u za tu svrhu posebno izgrađenoj sudnici u Parizu.

Na ranijim saslušanjima, sebe je opisao kao vojnika Islamske države - unatoč tome što je sâm pio i prodavao alkohol.

Nekoliko dana nakon njegovog uhićenja u ožujku 2016., nakon četveromjesečne potrage koja je završila pucnjavom u Bruxellesu, bombaš samoubojica za kojeg se vjeruje da je dio iste ekipe, napao je aerodrom i stanicu podzemne željeznice u Bruxellesu pri čemu je poginulo 32 ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Abdeslam je u Bruxellesu već osuđen na 20 godina zatvora zbog pucnjave prilikom njegovog uhićenja.

Na sudu je i Mohamed Abrini (36), Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva, za kojeg se vjeruje da je doputovao u Pariz s ostalim napadačima.

Abrini je zbog snimke nadzorne kamere prozvan 'čovjek sa šeširom'.

Suđenje u Parizu se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:27