PAKLENI PLAN

Pripadnik ISIS-a pokušao ubiti Georgea Busha, bio mu je ispred kuće: ‘Uništio si moju domovinu!‘

Tereti ga se i da je oformio tim suradnika koje je namjeravao ilegalno dovesti u zemlju preko meksičke granice, tvrdi FBI

George W. Bush

 Jim Watson/Afp

Iračanin za kojeg se vjeruje da je povezan s operativcima ISIS-a sumnjiči se da je planirao ubojstvo bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha te da je u studenom prošle godine otputovao u Dallas snimati njegovu kuću.

Tereti ga se i da je oformio tim suradnika koje je namjeravao ilegalno dovesti u zemlju preko meksičke granice, tvrdi FBI.

Istražitelji su, piše Forbes, kriminalnu urotu razotkrili zahvaljujući dvama povjerljivima informantima, kao i nadzoru komunikacije između osoba preko WhatsApp-a.

Glavni osumnjičenik Shihab Ahmed Shihab Shihab priznao je krivnju te je rekao da je Busha želio ubiti jer je on "odgovoran za ubojstva brojnih Iračana i raspad zemlje nakon američke invazije 2003. godine".

Teroristička grupa ISIS proteklih je godina značajno oslabljena američkim vojnim i obavještajnim operacijama. No FBI ih i dalje pomno nadzire. Zanimljivo je, ističe Forbes, što ovaj slučaj pokazuje da su istražitelji uspjeli doći do informacija unatoč ranijim žalbama kako im Meta, vlasnik Facebooka, blokira pristup komunikacijskim platformama radi zaštite svojih korisnika.

Shihab je irački državljanin koji je u SAD-u od 2020. te je bio u postupku dobivanja azila. Tijekom istrage agenti FBI-ja koristili su se različitim izvorima informacija, među kojima je bila i suradnja s dvije osobe od kojih je jedna priznala krivotvorenje dokumenata, a druga krijumčarenje osoba. Potom je Shihab uhićen.

Šef ureda bivšeg američkog predsjednika Freddy Ford rekao je kako se Bush uzda u snagu i sposobnost američkih sigurnosnih službi.

U studenom prošle godine Shihab je stupio u kontakt s prikrivenim agentom te mu je otkrio svoje namjere. Pitao ga je može li mu pomoći da dođe do znački FBI-ja, što bi mu olakšalo ubojstvo. Također ga je zanimalo je li moguće prokrijumčariti ljude iz zemlje nakon što "obave posao" na isti način na koji su i ušli. Rekao mu je kako želi ubiti i bivšeg iračkog generala koji je surađivao sa SAD-om.

Osumnjičeni radikal navodno je dio jedinice "Al-Raed", što u slobodnom prijevodu znači "Grom", a do nedavne smrti vodio ju je bivši pilot iračkog diktatora, pokojnog Sadama Husseina. Najmanje sedam pripadnika grupe trebalo je biti poslano u SAD kako bi ubili Busha.

Shibabov posao bio je locirati bivšeg predsjednika SAD-a te nabaviti potrebna vozila i naoružanje.

Jednom prilikom prikrivenom agentu ispričao je kako je plan da četiri Iračana stignu iz Iraka, Turske, Egipta i Danske kako bi ostvarili naum. U drugom je razgovoru otkrio kako je jedan od njih "ministar financija Islamske Države". Dodao je da je riječ o muškarcu koji je u egzilu iz političkih razloga, jer se ne slaže s aktualnom iračkom vladom. Shibab je trebao svakome platiti po 15.000 američkih dolara.

Prema optužnici, ISIS-ovi operativci trebali su dobiti turističke vize Meksika, a onda bi se ilegalno prebacili u SAD. Sve je dogovarano putem kriptiranih društvenih mreža.

Seamus Hughes, zamjenik ravnatelja grupe za proučavanje ekstremizma pri Sveučilištu George Washington, rekao je kako je jasno da se u ovom slučaju radilo o vrlo sofisticiranoj i zahtjevnoj protuterorističkoj operaciji koja se mijenjala iz dana u dan.

- Teroristički plan ovih razmjera nismo vidjeli godinama. Pokazuje nam da prijetnje nisu prestale - kazao je.

Tijekom nadzora potencijalnih terorista FBI je dobio dozvolu locirati mobilne uređaje počinitelja. Ujedno su uspjeli pristupiti podacima o tomu koliko je često koristio svoj WhatsApp račun, koje brojeve je zvao te kada je bio aktivan.

Shihab je vjerovao da je na WhatsAppu siguran, no nije bio svjestan da njegovi "Prijatelji", a zapravo prikriveni agenti FBI-a, sve informacije koje otkriju dojavljuju službama. Istovremeno, svi njegovi razgovori tajno su snimani.

U optužnici se navodi i kako je otkriveno da je Shihab u periodu od 2003. do 2006., kako je sam rekao, bio pripadnik pokreta otpora u Iraku te je sudjelovao u opremanju automobila eksplozivima, piše Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:36