PROBLEMI U SJ. IRSKOJ

Tek su stigli rezultati izbora, a svi već odbrojavaju do novih: Problem je nastao zbog ‘Protokola‘...

Lider Demokratske unionističke stranke (DUP), druge po snazi, odbija preuzeti položaj dok je na snazi Sjevernoirski protokol

Sir Jeffrey Donaldson, lider Demokratske unionističke stranke (DUP)

 Paul Faith/AFP

Izborni rezultati u Sjevernoj Irskoj bili su objavljeni u nedjelju, a već je počelo odbrojavanje do mogućih novih izbora. Novi saziv u Stormontu, sjevernoirskom parlamentu, trebao bi se, sukladno izbornim rezultatima, ustanoviti za tjedan dana. Izabire se čelna osoba, a zatim i ministri. Prvo se biraju prvi i zamjenik prvog ministra.

I tu počinje problem. Prema Sporazumu Velikog petka, dogovorenog 1998. godine, republikanci, zagovornici ujedinjenja s ostatkom otoka, Republikom Irskom, većinom katolici, i unionisti, zagovornici ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini, većinom protestanti, moraju preuzeti uloge prvog ministra i zamjenika. Nakon nedjeljnih izbora poziciju prve ministrice trebala bi preuzeti Michelle O'Neill, lokalna liderica republikanske stranke Sinn Féin. Prvi put od odvajanja Irske od Ujedinjene Kraljevine.

Sir Jeffrey Donaldson, lider Demokratske unionističke stranke (DUP), druge po snazi, odbija preuzeti položaj tako dugo dok je na snazi Sjevernoirski protokol kojim se, nakon što je Ujedinjena Kraljevina napustila EU, regulira trgovina između velikog otoka i sjevernog dijela manjeg otoka. Prema protokolu roba se mora kontrolirati pri dolasku u luke Sjeverne Irske kako bi se izbjeglo da taj trgovački put postane kolateralni kanal za izravni izvoz robe u EU. Naime, zbog Sporazuma Velikog Petka između Sjeverne i Republike Irske ne smije biti granice pa se roba ne može cariniti na kopnu. Što je izazvalo određene probleme u trgovini Britanije i Sjeverne Irske. DUP je još u veljači napustio vladu, prosvjedujući zbog protokola, a London je tada bio najavio da će s EU ispregovarati novi. João Vale de Almeida, ambasador EU u Ujedinjenoj Kraljevini, u ponedjeljak je u razgovoru za BBC bio beskompromisan: "Da bude jasno: nismo spremni ponovno pregovarati o međunarodnom ugovoru koji smo potpisali prije samo nekoliko godina.”

Sada je jasno da je London, preciznije vlada sadašnjeg premijera Borisa Johnsona, završne pregovore o Sporazumu o izlasku iz članstva u EU vodila neiskreno jer je prvo samoinicijativno produljila trajanje prijelaznog razdoblja za primjenu Protokola, a zatim tražila da se o njemu ponovno pregovara. Novi je moment nastupio u utorak kad je londonski The Times objavio da je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss spremna odustati od velikih dijelova Protokola o Sjevernoj Irskoj. Zato što EU ne kani pregovarati. Dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj, dodaje se u izvješću. Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.

Glasnogovornik britanskog ministarstva za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj rekao je Reutersu: "Uvijek smo bili jasni da će se poduzeti mjere za zaštitu sporazuma iz Belfasta (Sporazuma Velikog petka) ako se ne mogu pronaći rješenja za popravljanje Protokola. Naš fokus je bio i nastavit će biti na očuvanju mira i stabilnosti u Sjevernoj Irskoj."

Aktivni sudionik irske političke priče je i SAD kao jamac Sporazuma Velikog petka koji nastoji izbjeći bilo kakvu nestabilnost na manjem otoku. Američki predsjednik Joe Biden je irskih korijena.

Procjena je da bi takav zakon mogao dovesti do trgovinskog rata EU i Ujedinjene Kraljevine koji bi u ovako osjetljivom ekonomskom trenutku za obje strane bio poguban. No, pretpostavka je Londona da će, nakon što donese zakon, DUP pristati ući u vlast i tako riješiti političku krizu. Iako se, gledajući sa strane, čini da nije problem samo Protokol nego svijest DUP-a da gubi podršku u Sjevernoj Irskoj pa zbog toga radi probleme. Naime, većina izabranih zastupnica i zastupnika podržava postojeći Protokol, ali nisu neskloni određenim prilagodbama i ublažavanju pravila. Mary Lou McDonald, čelnica Sinn Féina iz Republike Irske, poručila je da bi “taktika DUP-a koja vodi odgađanju [formiranja vlade] i smicalice britanske vlade koja bi željela iskoristiti Sjevernu Irsku kao jeftini žeton, očito bila neprihvatljiva i ne smije se dogoditi".

U Londonu i DUP-u bi trebali dobro poslušati što im govore čelnice Sinn Féina jer je podrška unionistima u padu. Sinn Féin je prošao bolje dijelom i zbog vala pobjedne stranke na izborima u Republici Irskoj 2020. godine nakon čega nije ušla u vladu jer su se ujedinile dvije stranke desnog centra. No, ni Sinn Féin nije povećao doseg utjecaja. Stvarni je pobjednik izbora stranka Alliance, koja se zalaže za pomirbu raskoljenih ideologija unionista (35 zastupničkih mjesta) i republikanaca (35 mjesta, od 90), a koja sada ima 17 mjesta u Stormontu (na prošlim izborima 8) i koja je uspjela oduzeti glasove republikancima i unionistima. Što izravno utječe na ideju referenduma koji bi Sjeverna Irska mogla, temeljem Sporazuma Velikog petka, raspisati o ujedinjenju s Republikom Irskom, uz odobrenje Londona. Ishod referenduma sada ne bi donio većinu prema željama Sinn Féina. Koji, što naglašava analitička kuća Stratfor, kampanju i nije vodio na temi ujedinjenja nego poboljšanja uvjeta života, zdravlja i dostupnog stanovanja.

Ali, uz nastavak destruktivne politike DUP-a i ostalih unionista nije isključeno da biračko tijelo stranke Alliance postane sklono ujedinjenju s Republikom Irskom. Na to sve jače utječe gubitak sredstava iz EU fondova koje London nije uspio nadoknaditi nakon što je napustio EU. Zbog toga je na lokalnim izborima u Walesu lokalna stranka Plaid Cymru nastavila rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55