RAZDOBLJE NAKON BREXITA

Johnson za zakonodavno jamstvo vezano uz trgovinu sa Sj. Irskom: ‘Moglo bi doći do trgovinskog rata‘

Britanija je jasno dala do znanja da se neće sustezati od poduzimanja direktnih koraka u najnovijoj eskalaciji između dviju strana

Boris Johnson

 Liam Mcburney/Afp

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je rekao da je vladi potrebno zakonodavno "jamstvo" kako bi jednostrano ukinula trgovinska pravila za Sjevernu Irsku dogovorena s Bruxellesom za razdoblje nakon brexita, čime se povećava rizik od trgovinskog rata s EU-om.

Johnson smatra da EU mora napraviti ustupke glede trgovinskih pravila poznatih kao Protokol za Sjevernu Irsku ako želi dobiti potporu unionista, protestantske zajednice u Sjevernoj Irskoj odane Ujedinjenom Kraljevstvu.

U izostanku dogovora, Johnson je zaprijetio jednostranom odlukom koja bi, kako upozorava blok 27-orice, mogla pokrenuti trgovinski rat.

Premijer pojašnjava da bi planovi za prijedlog zakona kojim bi se izmijenili dijelovi Protokola bili potrebni samo u slučaju da propadnu pregovori s Unijom.

"Željeli bismo to učiniti u dogovoru s našim prijateljima i partnerima, da izgladimo neke od problema. Ali da bismo to učinili, da bismo imali jamstvo, moramo istovremeno nastaviti raditi na zakonodavnom rješenju", rekao je Johnson.

Britanija je prošlu srijedu odbila prijedloge EU-a o rješavanju problema trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku u razdoblju nakon brexita i jasno dala do znanja da se neće sustezati od poduzimanja direktnih koraka u najnovijoj eskalaciji između dviju strana.

Johnson je pristao na protokol 2019. kako bi Britanija napustila jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju bez ponovnog uvođenja kontrola na granici između Republike Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, što je jedno od ključnih dijelova Sporazuma od Velikog petka, mirovnog sporazuma kojim je 1998. okončano 30-godišnje nasilje u britanskoj pokrajini.

No, protokolom je uvedena carinska granica na moru između Sjeverne Irske i ostatka UK-a, što je razljutilo unioniste, dok London sada tvrdi da se ta birokracija više ne može trpiti.

Spor Londona i Bruxellesa oko izmjene Protokola o Sjevernoj Irskoj blokira formiranje nove izvršne vlasti u britanskoj pokrajini, poslije prošlotjednih regionalnih izbora na kojima je uvjerljivu pobjedu odnio Sinn Fein.

Pobritanska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja od 1998. dijeli vlast sa Sinn Feinom, pozvala je britansku vladu da se uhvati u koštac za zabrinutošću koju ta stranka izražava glede Sjevernoirskog protokola, prije nego što uđe u izvršnu vlast pokrajine

Johnson podsjeća da svih pet vodećih stranaka u Sjevernoj Irskoj ima problem s Protokolom.

EU smatra da London mora nastaviti razgovarati s Bruxellesom o tom pitanju te izbjeći bilo kakvo jednostrano djelovanje.

Irski premijer Micheal Martin također ističe da se razgovori između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije moraju intenzivirati te izbjeći bilo kakvi jednostrani potezi vezano uz Protokol o Sjevernoj Irskoj.

Kako je prije nekoliko dana prenio londonski Times, dužnosnici koji rade za britansku ministricu vanjskih poslova Liz Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije u Sjevernu Irsku.

Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:41