NOVI REŽIM

Talibani zabranili sve prosvjede, ukinuli i ženski sport: ‘Niti je primjereno niti je potrebno da žene igraju, recimo, kriket‘

Unatoč obećanjima da će talibanska vlada biti inkluzivnija i liberalnija nego u svom prvom mandatu, čini se da od toga neće biti ništa
Afganistanke igraju kriket
 Aref Karimi/AFP

Unatoč obećanjima talibana da će njihova nova vlada biti nešto liberalnija i inkluzivnija nego u prvom "mandatu" od 1996. do 2001., čini se kako su sve nade međunarodne zajednice pale u vodu. Naime, kako piše Guardian, talibani namjeravaju ženama zabraniti bavljenje sportom.

Zamjenik čelnika talibanske kulturne komisije, Ahmadullah Wasiq, u razgovoru za australske medije (SBS) rekao je kako će zabraniti ženama igranje kriketa, ali i drugih sportova.

- Mislim da ženama igranje kriketa neće biti dozvoljeno budući da je to neprimjereno, a i nije neophodno da žene igraju kriket. Tijekom igre, lice ili neki dio tijela bi mogao biti otkriven, a islam ne dozvoljava da se to događa; kaže Wasiq i nastavlja:

- Živimo u medijskoj eri, bit će fotografija i videa, a ljudi će to gledati. Islam i Islamski Emirat Afganistana ne odobrava ženama igranje kriketa ili sporta gdje im djelovi tijela mogu biti razotkriveni, dodao je.

Talibani su, inače, u srijedu objavili i da su od sada u Afganistanu zabranjeni svi prosvjedni skupovi osim onih koji dobiju njihovu specijalnu dozvolu.

EU: Nedovoljna inkluzivnost

Europska unija izrazila je u srijedu nezadovoljstvo privremenom talibanskom vladom u Afganistanu, koja nije “ni uključiva ni reprezentativna”.

“Ta vlada ne izgleda uključivo ni reprezentativno s obzirom na bogatu etničku i vjersku raznolikost Afganistana, kakvoj smo se nadali i kakvu su talibani obećavali proteklih tjedana”, izjavio je glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano.

Dodao je da EU očekuje takvu uključivost i reprezentativnost buduće prijelazne vlade.

U novoj talibanskoj vladi nema nijedne žene, a među njezinim članovima ima i onih koji su pod sankcijama UN-a i koji su na popisu traženih osoba u Sjedinjenim Državama.

Svi su članovi vlade kojoj je na čelu Mohammad Hassan Akhund talibani, a skoro svi su etnički Paštuni.

Od preuzimanja vlasti u Afganistanu, talibani stalno tvrde da su se promijenili, ali njihova uvjeravanja nailaze na sumnjičavost.

Kina pozdravlja "prestanak anarhije"

Kina, koja graniči s Afganistanom, pozdravila je u srijedu formiranje privremene vlade u Kabulu koju čine isključivo talibani, rekavši da su time okončana "tri tjedna anarhije" u zemlji.

"Time je okončano više od tri tjedna anarhije u Afganistanu i to je važna etapa u uspostavi reda u zemlji i njezinoj obnovi", rekao je novinarima glasnogovornik kineske diplomacije Wang Wenbin.

Talibani su u utorak imenovali glavne ministre u vladi koju vodi Mohamad Hasan Akhund, bivši bliski suradnik utemeljitelja pokreta Mule Omara koji je umro 2013.

Svi članovi vlade su talibani koji, uz rijetke iznimke pripadaju paštunskoj etničkoj skupini, većinskoj u Afganistanu.

Nekoliko novih ministara, od kojih su neki bili utjecajni i tijekom prethodnog talibanskog režima, pod UN-ovim su sankcijama.

Sirajuddin Haqqani, čelnik istoimene mreže koju Washington smatra terorističkom i povijesno bliskom al-Qaidi, imenovan je ministrom unutarnjih poslova.

Posljednjih tjedana Kina je oštro kritizirala povlačenje američkih snaga iz Afganistana i kaos koji je uslijedio. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:23