‘TO JE MOJ DOM‘

Afganistan napustio i zadnji Židov: Preživio ratove, talibani ga tukli, ali odlazi zbog ISIS-a

Prijetila mu je opasnost da ga otme ili ubije Islamska država, skupina terorista još radikalnija od talibana
Zebulon Simentov
 Wakil Kohsar/AFP

Zebulon Simentov, Židov koji je živio u trošnoj sinagogi u Kabulu, jeo košer hranu i molio se na hebrejskom, izdržao je destljeća ratova u vrijeme kada je stoljećima stara židovska zajednica u Afganistanu brzo nestajala. Međutim, talibansko osvajanje vlasti bila je kap koja je prelila čašu, piše The Guardian.

Moti Kahana, izraelsko-američki poslovni čovjek koji je vlasnik osiguravajućeg društva koje je organiziralo evakuaciju iz Afganistana, kazao je u srijedu da su 62-godišnji Simentov i 29 njegovih susjeda, gotovo svi žene i djeca, odvedeni u 'susjednu zemlju'.

Kahana je rekao da Simentov, koji je živio pod vladavinom talibana i prije, nije mario za njih. Ali Kahana mu je rekao da mu prijeti opasnost da ga otme ili ubije još radikalnija skupina Islamska država. Kazao je da su ga susjedi nagovarali da krene, kako bi mu se mogla pridružiti njihova djeca na putu iz Afganistana.

Izraelska televizija je prikazala snimke evakuacije koje pokazuju autobus pun ljudi kako najvjerojatnije putuju kroz Afganistan, s tim da su sva lica osim onog Simentova bila namjerno zamagljena.

Pridružili su se egzodusu desetaka tisuća Afganistanaca koji su pobjegli otkad su talibani preuzeli zemlju prošli mjesec. Sjedinjene Države i njihovi saveznici su organizirali masovni bijeg avionima u zadnjim danima 20 godina dugog rata, ali iz službenih izvora se doznaje da je do 200 američkih državljana, kao i tisuće Afganistanaca koji su podržavali američke snage, ostalo u zemlji jer ih se nije uspjelo evakuirati.

Kahana je rekao kako njegova grupa pokušava nagovoriti američke i izraelske vlasti da pronađu trajni dom za Simentova, čija žena i djeca žive u Izraelu. Simentov je godinama odbijao supruzi dati razvod po židovskom zakonu, a to bi ga moglo dovesti u pravne probleme u Izraelu. Kahana je rekao da ga je nagovorio da joj dozvoli razvod i pokrenuo je rješavanje potrebnih papira.

image
Zebulon Simentov
Wakil Kohsar

- To su bila dva tjedna u kojima sam bio poput psihijatra i razgovarao s njim desetak puta dnevno uz pomoć susjeda koji je prevodio, kazao je Kahana.

Hebrejski rukopisi pronađeni u pećinama na sjeveru Afganistana pokazuju da je židovska zajednica tamo postojala prije barem 1000 godina. U kasnom 19. stoljeću u Afganistanu je živjelo oko 40 000 Židova, a mnogi od njih su bili perzijski židovi koji su pobjegli pred prisilnim prelaskom na drugu vjeru u Iranu. Opadanje broja članova te zajednice je počelo s osnivanjem Izraela 1948. i masovnim preseljenjem koje je uslijedilo.

U intervjuu za Associated Press 2009. godine Simentov je kazao da su zadnje židovske obitelji otišle nakon sovjetske invazije 1979.

Nekoliko godina je dijelio zgradu sinagoge s jedinim Židovom koji je preostao uz njega Isaakom Levijem, ali nisu se podnosili i dosta su se svađali u doba prijašnje talibanske vlasti od 1996. do 2001.

U jednom trenutku Levi je optužio Simentova za krađu i špijuniranje, a Simentov je odgovorio optužujući Levija da sobe izdaje prostitutkama, što je ovaj negirao. Talibani su uhitili obojicu muškaraca i tukli su ih. Zaplijenili su stari svitak Tore, koji je nestao nakon što su talibani sišli s vlasti 2001.

Kad je njegov 80-godišnji sustanar umro 2005., Simentov je kazao da je sretan što ga se riješio.

Reporteri koji su tijekom godina posjetili Simentova i pritom platili ogromnu cijenu koju je tražio za intervju su susreli krupnog čovjeka koji je volio viski, držao jarebicu kao kućnog ljubimca i gledao afganistansku televiziju. Pridržavao se židovskih ograničenja u prehrani i vodio prodavaonicu kebaba.

Rodio se u gradu Heratu na zapadu zemlje 1959. i uvijek je tvrdio da je za njega Afganistan dom.

Samir Khan, susjed koji posjeduje malu trgovinu namirnicama i poznaje Simentova 10 godina, kazao je da je otišao prije tjedan i pol. Khan je rekao da je za Simentov odlazak saznao preko društvenih mreža.

Talibani, poput drugih militantnih islamskih skupina su neprijateljski raspoloženi prema Izraelu, ali su tolerirali malu židovsku zajednicu u svom prijašnjem periodu vladavine, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:06