ZELENA ZONA

Talibani prisvojili nekad elitnu četvrt pretvorenu u vojnu tvrđavu, pa se narugali Amerikancima

Najugledniji talibani odmah su se smjestili u bivša veleposlanstva i luksuzne rezidencije...
 Wakil Kohsar/Afp

Zgrada nekadašnjeg britanskog veleposlanstva u Kabulu danas je medresa, zgradu NATO-a koristi talibanska policija, u bivša veleposlanstva i rezidencije uselili su se najugledniji talibani, piše New York Times.

Taj dio glavnog grada Afganistana, zvan Zelena zona, godinama je bio diplomatska enklava, strogo čuvana i od običnog stanovništva odvojena vojnim punktovima. Sada crveno-bijele rampe strše u zrak. Ni tu nisu počišćeni tragovi rata, izgorjeli tenkovi gurnuti su uz rub ceste, kao i vreće s pijeskom i hrpe odbačene bodljikave žice.

Talibanski dužnosnici uselili su se s obiteljima u stanove koje su zapadni dužnosnici napustili nakon američkog povlačenja iz Afganistana u ljeto 2021. Nakon što je Kabul pao pod talibansku vlast, Zelenu zonu napustila je većina stanovnika.

Za vremenima američke okupacije nostalgičan je Akbar Rahimi (45) trgovac u Zelenoj zoni:

- Kabul je stalno bio pod udarom bombaša samoubojica i ciljanih napada, ali u Zelenoj zoni, u radijusu od otprilike jednog kilometra, toga nije bilo. Tada je bilo reda i discipline, kaže s čežnjom.

Zelena zona nekadašnja je stambena četvrt u središnjem Kabulu sa stanovnicima više srednje klase, s drvoredima, elegantnim vilama i velikim bulevarom, no prošlih godina pretvorila se u dosadnu sivu tvrđavu sa vilama pretvorenim u bunkere i betonskim barijerama koje su štitile od terorističkih napada. Ulazak je bio dozvoljen samo onima koji su tu radili.

Nakon što su stranci napustili grad, talibani su mjesecima istraživali napuštene zgrade veleposlanstava i drugih zapadnih institucija, u potrazi za obavještajnim materijalima i sigurnosnim uređajima, pa je vijest da se četvrt počela naseljavati. Rat je definitivno gotov.

image
Wakil Kohsar/Afp

No, New York Times piše da vidljiva prisutnost značajnog broja zaštitara, kao i dodatni betonski zaštitni zidovi koje nitko nije srušio, održavaju nesigurnost koja prijeti krhkom miru u zemlji otkako je završio rat pod vodstvom Amerike. Više nema stalnih zračnih napada, ali i dalje Kabulom odjekuju eksplozije samoubilačkih napada terorističkih grupa. Promijenile su se tek oznake na uniformama vojnika koji ih pokušavaju zadržati podalje.

Na betonskom zidu izgrađenom kao dodatno osiguranje bivšeg američkog veleposlanstva naslikan je mural s američkom zastavom postavljenom okomito, sa crvenim prugama kao stupovima koje drže bijele zvijezde na plavoj podlozi. Nepotpisan umjetnik naslikao je desetak ruku kako guraju crvene stupove, koji se ruše poput domina. "Naš narod je pobijedio Ameriku uz Božju pomoć", koči se natpis. Samo veleposlanstvo ostalo je neuseljeno, s tragovima metaka po zidovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:10