OKRUTNE METODE

Strahovlada talibana: Iscurili dokazi kako su na stadionu kaznili žene i muškarce zbog preljuba i krađe

Otkad su se vratili na vlast, vratili su i šerijatsko pravo, javna pogubljenja te stare običaje mučenja protivnika

Talibani slave prvu godinu svoje vladavine u Afganistanu nakom američkog odlaska

 Zerah Oriane/abaca/Abaca Press/Profimedia/Zerah Oriane/abaca/abaca Press/profimedia

Četiri mjeseca držali su ga zatvorenog, tukli i mučili. Zafri (36) je radio za bivšu afganistansku vladu, koja se održavala uz pomoć Amerikanaca. Kad su ga prije godinu dana talibani pozvali da dođe na posao po dokumente koje je ostavio, nije niti slutio da je riječ o zamci. Nije još niti ušao u zgradu kad je osjetio oštar udarac šakom u stražnji dio glave. Pao je na pod, a potom su ga odvukli u kuću, ispričao je za CNN.

"Okružilo me oko 12 talibana, vezali su me za stolicu i počeli tući sa svih strana." Optužili su ga da radi protiv talibanske vlasti, zajedno s Frontom nacionalnog otpora (NRF), gerilskom skupinom koja vodi rat protiv talibana. Preko lica su mu zavezali plastičnu vrećicu, tražeći ga da prizna da radi za NRF. Nije im imao što priznati. "Onda su me objesili naglavačke, jednom za noge, drugi put za ruke. Vrisnuo sam tako glasno da sam se onesvijestio zbog traume", ispričao je Zafri.

To mu nije pravo ime. I danas živi u Afganistanu, od povlačenja Amerikanaca neuspješno je pokušavao napustiti zemlju. Sada se skriva s obitelji. CNN je pozvao druge Afganistance koji su bili žrtve talibana, no u strahu od odmazde oni se boje javno govoriti.

Kad su nakon povlačenja SAD-a iz Afganistana u kolovozu 2021. preuzeli vlast, talibani su javnosti predstavili novo, umiveno lice, bitno umjerenije u odnosu na ono od 1996. do 2001. kad su bili na vlasti. Među ostalim, obećali su da neće biti odmazde protiv političkih protivnika. Ali, s vremenom su sve više oduzimali prava ženama, proganjali manjinske skupine i otjerali bivše dužnosnike, što je utjeralo strah u srca većine Afganistanaca, navodi CNN.

U studenome su talibani naredili sucima striktno tumačenje šerijatskog prava, s javnim pogubljenjima, bičevanjem, odsijecanjem ruku, kamenovanjem. Nekoliko tjedana poslije izvršeno je prvo poznato javno pogubljenje od povratka talibana na vlast u ljeto 2021. Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Afganistanu Richard Bennett izvijestio je da je od 18. studenoga 2022. do 15. siječnja 2023. sudska kazna bičevanja izvršena nad više od 180 ljudi, zbog prekršaja poput krađe, izvanbračnih veza ili "kršenja kodeksa društvenog ponašanja".

Što se točno događa u Afganistanu, teško se probija zbog talibanske čvrste kontrole nad medijima i online društvenim mrežama, no neke videosnimke još uvijek uspijevaju isplivati na internet. U siječnju je objavljen video snimljen na nogometnom stadionu u Kandaharu gdje je organizirano javno bičevanje devet muškaraca i žena pred tisućama promatrača. Takvo izvršenje kazne odobrio je afganistanski Vrhovni sud. Bičevanjem su kažnjeni za krađu i preljub.

Afganistanac koji je tajno snimio video kaže da je na stadionu bilo oko 5000 ljudi. Prije nego što je bičevanje počelo talibani su objavili da je takvo kažnjavanje nužno kako bi se društvo promijenilo.

Neovisna skupina za ljudska prava Afghan Witness rekla je za CNN da su pravi razmjeri kršenja ljudskih prava vjerojatno mnogo veći. "Ponekad žrtve nisu identificirane, ponekad počinitelji nisu identificirani. Sve u svemu, stvarni brojevi su vjerojatno mnogo veći", rekao je David Osborn iz te udruge.

Od kolovoza 2021. bilo je 245 registriranih slučajeva kršenja slobode medija, uključujući 130 pritvaranja novinara, prema Bennettovu izvješću o stanju ljudskih prava u Afganistanu. Zabihullah Noori (27) je osam godina radio kao novinar na Radio Takharistanu. Oko 30 talibana upalo je u prosincu u njegovu kuću u Taloqanu na sjeveroistoku Afganistana. Pretukli su Noorija i njegovu braću.

Tukli su ih kundacima zbog tekstova koje je pisao prije povratka talibana na vlast. Odveli su ga sa sobom i tukli električnim palicama i bičevima, zavezali mu glavu u crnu plastičnu vrećicu dok se nije počeo gušiti. Optuživali su ga da radi s nevjernicima i širi propagandu.

Prve noći vezali su mu ruke iza leđa i udarali ga po nogama metalnom šipkom. Sljedeći dan su ga ponovno mučili. Treći dan su ga pustili, na molbu lokalnog seoskog glavešine. Noori je s obitelji pobjegao u Pakistan, nadajući se da će naći treću zemlju koja će ga primiti. Sada živi u strahu da ga ne natjeraju da se vrati u Afganistan. "Ovdje se ne osjećam sigurno, talibani mogu sve, čak i u Pakistanu", kaže mladi novinar.

Među onima koji su izgubili život dok su pokušavali pobjeći talibanima i bivša je afganistanska novinarka i zaposlenica UN-a Torpekai Amarkhel (42), koja se utopila u skupini s više od 60 migranata koji su u veljači krenuli na opasno putovanje do talijanske obale Kalabrije. Glavna tajnica Amnesty Internationala, Agnès Callamard, objavila je na Twitteru da "njezino utapanje simbolizira izdaju nacije". Afganistan je imao puno medija i puno novinarki, a onda su se Amerikanci iznenada povukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01