ELITNI KOMANDOSI

Tajni rat u Ukrajini: ‘Premjestili smo ih iz zimskog pakla Norveške na diskretne zadatke. Opako su riskirali‘

Bivši zapovjednik Kraljevskih marinaca tvrdi da su britanski komandosi sudjelovali u tajnim i visokorizičnim operacijama u Ukrajini

Skupina od 45 komandosa specijalizirana je za ratovanje na Arktiku/Ilustracija

 Nato/Pool/Anadolu Agency Via AFP

Prema tvrdnjama general-pukovnika Roberta Magowana, britanskog zamjenika načelnika Stožera obrane i bivšeg šefa Kraljevskih marinaca, britanski komandosi bili su uključeni u "diskretne operacije" i izvršavali zadatke u "vrlo osjetljivom okruženju" u Ukrajini.

Ministarstvo obrane izvijestilo je ranije ove godine da je mali kontingent britanskog vojnog osoblja stacioniran u Ukrajini kako bi osiguravao britansko veleposlanstvo u Kijevu i održavao tamošnju diplomatsku prisutnost vlade.

No, priznanje general-pukovnika Magowana prvi je put da je jedan viši vojni dužnosnik potvrdio kako su britanski marinci raspoređeni u Ukrajinu i izravno suočeni s ruskom invazijom.

"U siječnju ove godine, skupina od 45 komandosa raspoređena je u kratkom roku, iz duboke mračne zime na norveškom sjeveru, da evakuira britansko veleposlanstvo u Kijevu u Poljsku", naveo je Magowan u komentarima objavljenim u Globe and Laurel, službenom časopisu Kraljevskih marinaca, prenosi Daily Mail.

Ministarstvo: Nijedan vojnik nije bio u borbenim operacijama

"Onda su se u travnju vratili u zemlju kako bi ponovno uspostavili diplomatsku misiju, pružajući zaštitu ključnom osoblju. Tijekom obje faze, komandosi su podržavali druge diskretne operacije u izuzetno osjetljivom okruženju i uz visoku razinu političkog i vojnog rizika", dodao je.

"Kraljevski marinci raspoređeni su u Ukrajinu kako bi podržali britansku diplomatsku prisutnost u zemlji; nisu imali nikakvu borbenu funkciju", rekao je, pak, za Daily Mail glasnogovornik Kraljevske mornarice.

Prije ruske invazije 24. veljače, britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je mali kontingent vojnog osoblja bio u Ukrajini kako bi isporučio oružje i obavljao obuku dok je rasla prijetnja rata. Kasnije je objavljeno da je britansko vojno osoblje, uključujući operativce SAS-a, najelitnijih britanskih specijalnih jedinica, poslano da obuči ukrajinske vojnike za korištenje oružanim sustavima nakon što je rat počeo.

No, britansko Ministarstvo obrane u to je vrijeme inzistiralo na tome da nijedan britanski vojnik nije bio uključen u borbene operacije. "Britansko vojno osoblje raspoređeno je kako bi podržalo rasprave o značajnoj obuci koju Oružanim snagama Ukrajine nudi Ujedinjena Kraljevina", izvijestili su. "Oni nemaju nikakvu borbenu funkciju", naglasili su.

Specijalizirani za ratovanje na Arktiku

Skupina od 45 komandosa specijalizirana je za ratovanje na Arktiku i raspoređeni su na vježbu obuke u Norveškoj, prije nego što su raspoređeni u Ukrajinu kako bi izvršili brzu evakuaciju osoblja veleposlanstva. Evakuacije ključnih dužnosnika i diplomata iz Kijeva obavljene su neposredno prije ruske invazije.

Marinci su se zatim u ožujku vratili u Norvešku gdje su sudjelovali u najvećoj vojnoj vježbi NATO-a od 80-ih. Otprilike 30.000 vojnika iz 28 zemalja Europe i Sjeverne Amerike bilo je uključeno u vježbe Cold Response 2022. Vježbe su imale za cilj pokazati kako će ujedinjene multilateralne snage braniti Norvešku i sjeverno krilo Europe od moderno opremljenog protivnika.

No, Magowanovo priznanje sugerira da se nekoliko marinaca vratilo u Kijev samo mjesec dana nakon vježbi, kako bi izvodili tajne operacije u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:43