UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi tvrde: ‘Imamo dokaz da su britanski specijalci sudjelovali u napadu na Krimu‘

Ključne događaje 253. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu
 Alexei Babushkin/Afp

Ključni događaji:

- Kijevu vraćena struja

- Sedam brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

- NE Zaporižje bez struje

-Sporan produžetak ugovora o izvozu žitarica

-Rusi najavili kako se povlače sa zapadne obale Dnjepra

-G7 neće dopustiti da Rusi izgladne Ukrajince


Zelenski: Jedino što je prljavo u regiji su ruske vođe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da unatoč ruskim "lažima" o "prljavim bombama", sada postoje jasni dokazi da Ukrajina ne stvara takvo oružje, prenosi CNN.

Zelenski se u svom noćnom obraćanju osvrnuo na rezultate inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju na tri lokacije u Ukrajini.

Naime, inspektori nisu pronašli nikakve naznake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala, prema izjavi glavnog direktora IAEA-e Rafaela Grossija.

“Jedino što je sada prljavo u našoj regiji su glave onih u Moskvi koji su, nažalost, preuzeli kontrolu nad ruskom državom i teroriziraju Ukrajinu i cijeli svijet”, rekao je Zelenski.


Ruski veleposlanik: Velika Britanija je napala našu flotu

U intervjuu za Sky News, Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, upozorio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo "preduboko" uključeno u rat u Ukrajini, tvrdeći da ima dokaz da su specijalne postrojbe Ujedinjenog Kraljevstva sudjelovale u napad dronova na rusku crnomorsku flotu na Krimu.

Kelin tvrdi da je dokaz predao britanskom veleposlaniku i da će "uskoro postati javan". Najavio je kako bi se to moglo dogoditi već sutra.

- Ovim se eskalira situacija. Može nas dovesti do linije s kojje nema povratka. Ali svejedno, vjerujem da bismo trebali pokušati izbjeći eskalaciju. Ovo je zapravo upozorenje kako je Britanija preduboko u ovom sukobu, što znači da situacija postaje sve opasnija - kazao je.

Međutim, unatoč optužbama Rusije da Zapad “ohrabruje provokacije oružjem za masovno uništenje”, Kelin je rekao da Moskva neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

- Nuklearni rat se ne može dobiti i nikad se ne bi trebao voditi. I čvrsto stojimo kod toga - poručio je.


Zelenski neće na Bali ako ondje bude Putin

Volodimir Zelenski potvrdio je da neće prisustvovati summitu G20 koji se održava za dva tjedna na Baliju ako će Vladimir Putin i Ruska Federacija sudjelovati na konferenciji.


Američki ministar obrane: Ukrajinci mogu zauzeti Herson

Lloyd Austin, američki ministar obrane, rekao je kako vjeruje da su ukrajinske snage u stanju ponovno zauzeti Herson, prenosi Guardian.

Austin je njihov rad nazvao "metodičnim" i učinkovitim": "Svakako vjerujem da imaju sposobnost za to. I što je najvažnije, Ukrajinci vjeruju da imaju sposobnost da će to učiniti”


Rusi i Ukrajinci razmijenili zarobljenike

Objavljena je snimka današnje razmjene zarobljenika između Ukrajine i Rusije, u sklopu koje je razmijenjeno 107 ratnih zarobljenika.


Mnoštvo čudnih aktivnosti u Hersonu

Stiže još informacije o sumnjivijim kretanjima u Hersonskoj oblasti, javlja Guardian. Mještani Hersona kažu da su se Rusi presvukli u civilnu odjeću i skrivaju se po cijelom gradu. Vojni dopisnici pišu da je većina ruskih trupa povučeno s desne obale Dnjepra.


G7 odlučan spriječiti Rusiju da "izgladnjuje" Ukrajince

Skupina zemalja G7 odlučna je spriječiti Rusiju da "izgladnjuje" i "hladnoćom ubija" Ukrajince ove zime i ispitat će mogućnost povećanja pomoći Kijevu, na dvodnevnom sastanku u Njemačkoj, javlja Hina.

"Nećemo dopustiti da ovaj okrutni rat dovede do masovnog umiranja starijih i djece, mladih i obitelji u zimskim mjesecima koji su pred nama", rekla je u četvrtak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na otvorenju sastanka diplomatskih čelnika G7 u Muensteru, na zapadu Njemačke.

Organiziranje pomoći za Ukrajinu na vrhu je dnevnog reda sastanka, na kojemu će se ujedno uputiti još jedna snažna poruka Rusiji koja od 24. veljače vodi ofenzivu na Kijev.

Baerbock, čija zemlja do kraja godine predsjeda G7, osudila je ruske "podmukle metode" ratovanja kojima pokušava "umoriti ljude glađu, žeđu i hladnoćom, rušeći civilnu infrastrukturu".

Mnogi ukrajinski gradovi, pa tako i glavni grad Kijev, zadnjih tjedana su na meti minobacačkih napada na civilnu infrastrukturu, zbog čega trpe nestašicu vode i struje.

U skupini G7 su Sjedinjene Države, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka.


Rusija signalizira da se povlači sa zapadne obale Dnjepra, Kijev ostaje oprezan

Ruske snage vjerojatno će napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar, objavio je proruski dužnosnik u četvrtak, signalizirajući masovno rusko povlačenje koje bi, ako bude potvrđeno, moglo postati točka preokreta u ratu, piše Hina.

Ukrajinski dužnosnici i dalje su oprezni oko naznaka da Rusija napušta to područje, a ruski vrh šuti o najavi povlačenja koja bi mogla predstavljati jedno od najvećih poniženja od početka invazije.

„Vrlo vjerojatno naše će jedinice, naši vojnici, napustiti lijevu (zapadnu) obalu“, rekao je Kirilj Stremousov, upravitelj regije Herson kojeg su imenovali Rusi, u razgovoru za prokremljski medij.

To područje uključuje grad Herson, prijestolnicu istoimene regije i jedini veći grad koji je Rusija osvojila u veljači, a dalje je pod njenom kontrolom, te jednu od obala ogromne brane na Dnjepru koja kontrolira opskrbu vodom okupiranog Krima.

Rusija je ranije odbacivala da planira povlačenje iz regije koju je Kremlj ilegalno „anektirao“ krajem rujna.

U četvrtak i dalje traju rasprave povlači li se Rusija doista. Internetom kruže fotografije glavne administrativne zgrade u Hersonu s koje je navodno uklonjena ruska zastava.

Rusija se mjesecima bori kako bi zadržala zapadnu obalu Dnjepra. Moskva je tamo poslala desetke tisuća vojnika.

Ukrajina pak mjesecima gađa glavne prijelaze preko rijeke, otežavajući time opskrbu ruske vojske. Ukrajinske snage napreduju sjeverno od Hersona od početka listopada, no taj je napredak usporio proteklih dana, piše Reuters.

Stromousov je pozvao civile da napuste Herson, upozorivši ih da riskiraju svoje živote ako ostanu.

Ukrajina je tajnovita oko svojih operacija na tom području, a ukrajinske snage pozvale su svoje vojnike i pobornike da ne objavljuju snimke dok operacija traje.

Ukrajinske snage na prvoj crti prošli su tjedan Reutersu rekle da ne vide dokaze da se Rusi doista povlače te da vjeruju da se oni tamo zapravo učvršćuju.

Natalija Humenjuk, čelnica press centra ukrajinske vojske, kazala je kako bi uklanjanje zastave sa zgrade u Hersonu mogla biti ruska zamka.

„To bi mogao biti pokazatelj posebne provokacije kako bi se stvorio dojam da je grad napušten, da je sigurno ući u njega dok se Rusi pripremaju za ulične borbe“, rekla je Humenjuk.


Sporan produžetak ugovora o izvozu žitarica

Rusija se nije obvezala da će ostati u ukrajinskom ugovoru o izvozu žitarica nakon datuma isteka, rekao je Kremlj.

Sporazum uz posredovanje Ujedinjenih naroda, kojim su poljoprivredne pošiljke oslobođene ruske blokade crnomorskih luka, izvorno je potpisan u srpnju i trebao bi isteći 19. studenog.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija još treba procijeniti funkcionira li sporazum prije nego što odluči hoće li produžiti svoje sudjelovanje.


Švicarska daje 106 milijuna dolara Ukrajini

Švicarska se obvezala dati 106 milijuna dolara za oporavak ukrajinske energetske infrastrukture.


Rusi skidaju zastave

Društvenim mrežama kruže neprovjerene snimke na kojima se vidi kako Rusi skidaju zastave sa zgrade gradskog vijeća u Hersona. Da se nešto ozbiljno događa u samom gradu dokazuje i snimka jednog od ruskih čelnika Hersona na kojoj, kako se čini, bježi iz grada u automobilu punom hrane i drugih stvari.

- Stanovnici Hersona koji su ostali u gradu izlažu se velikoj opasnosti. Nacisti, uz pomoć američkog oružja, ne prestaju bombardirati grad - rekao je Kiril Stremousov.


Ruski čelnik bježi iz Hersona?

Na Twitteru se pojavila snimka ruskog čelnika postavljenog u Hersonu, Kirila Stremousova, koji civile poziva na evakuaciju no inzistira da je "sve potpuno pod kontrolom".

Međutim, BBC-jev novinar Francis Scarr s razlogom se pita zašto njegov automobil izgleda kao nakrcan njegovim stvarima dok govori kako je sve u redu, kako se živo u Hersonu nastavlja i kako ima hrane za sve.


Zelenski: ‘Ovo pokazuje neuspjeh ruske agresije‘

Zelenski je u svom posljednjem noćnom obraćanju na Facebooku pozdravio zaokret Rusije u ponovnom pridruživanju sporazumu o izvozu žitarica koji je podržao UN, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj zaprijetio povlačenjem, kao "značajan diplomatski ishod" za Ukrajinu i "cijeli svijet".

"Provedba inicijative za izvoz žitarica nastavit će se", rekao je Zelenski i dodao kako poziv Kremlja na jamstva pokazuje "neuspjeh ruske agresije", ističući: "Ruska ucjena nije dovela nikamo".

Nakon osam mjeseci rata "Kremlj govori da su od Ukrajine tražili sigurnosna jamstva", rekao je. "Prije dvjesto pedeset dva dana Rusija je tražila sigurnosna jamstva od Sjedinjenih Američkih Država. Ovo su zaista upečatljive promjene. Ovo pokazuje i neuspjeh ruske agresije i koliko smo ti i ja jaki kada ostanemo ujedinjeni."


Blinken zahvalio Turskoj

Američki državni tajnik Antony Blinken zahvalio je turskom vodstvu za omogućavanje povratka Rusije u sporazum o izvozu žitarica koji podržava UN.

"Zahvalni smo na aktivnoj ulozi UN-a i naših turskih saveznika u olakšavanju povratka Rusije u Crnomorsku inicijativu za žito. Pozivamo sve strane da obnove Inicijativu. Neuspjeh da se to učini povrijedilo bi najugroženije na svijetu", napisao je na Twitteru.


‘Zaporižje ide pod ruski Rosenergoatom‘

Ruski dužnosnici su navodno objavili da su vlasti postavljene u Moskvi počele integrirati nuklearnu elektranu Zaporižja i njezino osoblje u nadležnost ruskog operatora nuklearne elektrane Rosenergoatom.

Renat Karchaa, savjetnik generalnog direktora Rosenergoatoma, rekao je da će do prijelaza doći nakon što elektrana iskoristi sve raspoložive rezerve goriva.

Čelnik susjednog grada Energodara postavljen od Rusije, Aleksander Volga, rekao je za Ukraina.ru kako su započeli radovi na integriranju postrojenja i samog osoblja u nadležnost koncerna Rosenergoatom.

"Narod koji je ostao izabrao je zemlju u kojoj će živjeti. Stanovnici su odabrali Rusiju kao mjesto stanovanja, mjesto rada. ZNPP je već sastavni dio Rusije", kazao je.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Andrej Rudenko, ustvrdio je da je osoblje ZNPP-a potpisalo ugovore s Rosenergoatomom i da ruske vlasti istražuju stvaranje sigurnosne zone oko ZNPP-a, prema nedavnom izvješću koje je objavio institut za proučavanje rata.

Ukrajinski državni inspektorat za nuklearnu regulaciju izjavio je da su ruske snage izgradile nepoznatu strukturu na jednom od sedam skladišta istrošenog nuklearnog goriva u ZNPP-u kršeći standarde nuklearne sigurnosti.


Nuklearna elektrana granatirana, radi na generatorima

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja isključena je iz električne mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale vodove visokog napona, ostavljajući u njoj samo dizelske generatore, tvrdi ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom.

Gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov napisao je rano jutros na Telegramu kako je u 23.04 sati postaja potpuno zamračena nakon čega je uključeno svih 20 dizel generatora koji mogu raditi 15 dana.

"Odbrojavanje je počelo", napisao je Orlov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20