KRIVA PROCJENA?

Tajne snimki potonule krstarice Moskva: ‘Neke stvari nisu jasne, čini se da je kapetan prvi pobjegao s broda!‘

Nove snimke krstarice Moskva, smatraju neki stručnjaci, ukazuju na to da su kapetan i posada možda prerano napustili brod

Snimka za koju se pretpostavlja da prikazuje oštećenu krstaricu Moskva

 Osinttechnical/Twitter

Kapetan krstarice Moskva, potonulog vodećeg, zapovjednog broda ruske Crnomorske flote, možda je svoje plovilo napustio prerano, ukazuju stručnjaci nakon što su se u ponedjeljak pojavile nove fotografije oštećenog broda.

Vjeruje se da su stotine članova posade nestale nakon što je brod navodno pogođen ukrajinskim projektilima prije nego što je potonuo u Crnom moru prošlog četvrtka. Rusija inzistira na svojoj verziji, prema kojoj je štetu na brodu prouzročila eksplozija streljiva zbog požara čiji uzrok nije objašnjen, što je na koncu dovelo do potonuća krstarice tijekom tegljenja po uzburkanom moru.

'Čini se da je brod prerano napušten'

Čini se da nove fotografije i video snimke koje su se proširile internetom, a koje nisu službeno provjerene i potvrđene, prikazuju Moskvu u plamenu i očito napuštenu. Analitičari smatraju da oštećenja vidljiva na trupu broda proturječe ruskoj verziji događaja.

Na snimkama se može vidjeti stup gustog crnog dima kako se diže iz pougljenjenog i gorućeg dijela Moskve, koja je nagnuta nalijevo, a čini se da su čamci za spašavanje upotrijebljeni. Mogu se vidjeti i crijeva iz kojih voda štrca u zrak, a sve je vjerojatno snimljeno iz obližnjeg broda za spašavanje. Stalni pogon, odnosno potisak krstarice, a istovremena odsutnost svih 510 članova posade broda na gornjim palubama, ukazuju na to da je kapetan možda prerano napustio brod, prenosi The Telegraph.

image

Snimka za koju se pretpostavlja da prikazuje oštećenu krstaricu Moskva

Osinttechnical/Twitter

Tom Sharpe, umirovljeni zapovjednik britanske Kraljevske mornarice, koji je svojedobno sudjelovao u spašavanju britanskog patrolnog broda tijekom poplave plovila, rekao je za Telegraph kako se čini da je brod prerano napušten. "Inače ćete uvijek vidjeti tim, obično na helikopterskoj uzletno-sletnoj palubi. U ovom slučaju, ta paluba bi bila dobro mjesto za skupljanje opreme i vatrogasnih ekipa. Želite postaviti sigurne zone i u njih smjestiti svu svoju vatrogasnu opremu i sve svoje ljude, da budu na svježem zraku", kaže Sharpe.

"No, tamo nema nikoga, a ako nema nikoga, gotovo da nema šanse da je netko ispod palube živ. To također sugerira da na brodu nema nikoga", dodao je.

Previše nepoznanica za tvrdnju, ali...

John Konrad, pisac koji je radio kao kapetan na civilnim brodovima, napisao je analizu fotografija prema kojima zaključuje kako je, prema njegovoj najboljoj pretpostavci, također najvjerojatnije da je "kapetan Moskve prerano napustio svoj brod". Ističe da je zapovjedni brod Crnomorske flote bio ključan za ruske ratne napore te da je posve normalno od kapetana očekivati da ostane na brodu kako bi ga pokušao spasiti.

No, u ovom slučaju, čini se da je brod napušten unatoč "mirnom vremenu, rezervnom pogonu" i "činjenici da na heliodromu nema dima", navodi Konrad.

image

Snimka za koju se pretpostavlja da prikazuje oštećenu krstaricu Moskva

Osinttechnical/Twitter

Sharpe, međutim, ističe da je previše nepoznanica u vezi fotografija da bi se to moglo sa sigurnosšću ustvrditi. "Mogli ste jednostavno imati nesreću", kaže on. "Mogli ste pretrpjeti jaku detonaciju od udara projektila i to će razoriti strukturu zapovijedanja i kontrolu, sve vaše komunikacije, sve vaše sustave i onda ste gotovi. U tom trenutku možete jedino sići s broda jer nitko od vas ništa ne može učiniti", rekao je Sharpe.

Ipak, dodaje kako se čini da nove snimke potkopavaju rusku priču o tome kakvu je sudbinu doživjela Moskva. "Postoje rupe na boku broda koje izgledaju kao ulazne točke projektila", procjenjuje Sharpe, koji se osvrnuo i na rusko objašnjenje događaja. "Tada su govorili o oluji, a ako pokušavate tegliti teško oštećeni brod po takvom vremenu, to će pogoršati stvari. No, vrijeme nije olujno. Pučina je ravna i mirna. Mislim da to na neki način može opovrgnuti tu tvrdnju", kaže on.

Oštećenja ukazuju na moguće žrtve

Snimke koje je rusko ministarstvo obrane objavilo tijekom uskršnjeg vikenda pokazuju da se posada potopljenog broda vratila u svoju matičnu bazu. No, čini se da se radi o polovici od 510 članova posade, koliko se vjeruje da ih je bilo na brodu. Također, nije jasno kada je ta snimka nastala, što povećava mogućnost da je snimljena prije napada na Moskvu.

Čini se da je šteta na ruskoj krstarici uglavnom nastala na središnjem dijelu broda, daleko od nekih glavnih postavki broda. Dim koji suklja iz prozora i otvorenog helikopterskog hangara ukazuje na značajna unutarnja oštećenja od požara, što može ukazivati na moguće žrtve. Nije jasno ni je li helikopter imao priliku da bude uklonjen prije nego što je posada poginula ili je evakuirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:52