VLADIMIR PUTIN

Svestrani superman na dva dana postao ekspert za medvjede i kitove

Majstor borilačkih vještina i bivši obavještajac nije više ‘samo’ Bruce Lee i James Bond nego je sve češće i - Indiana Jones
 AP

U četvrtom sam pokušaju uspio - te je riječi Vladimir Vladimirovič Putin prekjučer doviknuo prema obali s koje su izvjestitelji ruskih i stranih medija gledali njegovu novu “ekološku avanturu”, ovaj put plovidbu gumenim čamcem uz Kamčatku, golemi poluotok na sjeveru dalekog istoka Rusije, u sklopu istraživanja tamošnjih sivih kitova.

Četvrti pokušaj, čijim uspjehom se pohvalio uz nešto osjećaja za mjeru (ipak nije bio precizan već prvim hicem!), odnosio se na strelice koje je ispaljivao iz samostrela prema sivom kitu u moru, nedaleko od gumenjaka kojim je uz još tri osobe, svi u crvenoj vodonepropusnoj odjeći, hitao površinom vode, mrzle i usred ljeta.

Marljiv i u slobodno vrijeme

Ne, nije to bilo gađanje s namjerom da se usmrti najvećeg morskog i planetarnog sisavca, upravo suprotno. Brižni i okolišno osviješteni Putin, u radno vrijeme premijer Ruske Federacije (već drugi put, a u međuvremenu je stigao odraditi i dva mandata predsjednika te države), sve je to činio za dobrobit tih naših dalekih rođaka, koji mogu narasti do 16 metara duljine, težiti 36 tona i živjeti 60 godina. Ugrožena su vrsta, a prikupljanje uzoraka njihove kože, u kojem je, evo, sudjelovao i Putin, pomaže skrbi za njihov opstanak i za održanje prirodnog sklada ruskog i svjetskog ekosustava.

Mačizam kakav birači traže

Kako je dan prije bio u rezervatu za mrke medvjede da bi upozorio na njihov krivolov, novinari su upitali Putina, kada se nakon znanstvenog druženja s kitovima iskrcao na kopnu, što ga potiče na sve to, i spremno je odgovorio: “Ovo sve radim jer volim prirodu”.

O tome drukčije mišljenje ima Međunarodna zaklada za dobrobit životinja, koja upozorava da rad državne naftne tvrtke Rosneft u tome području ugrožava sive kitove, a ekolozi upozoravaju i na ugroženost Bajkalskog jezera tamošnjom industrijom papira.

Putin o tome nije govorio. Tek je, na upit nisu li opasne ove njegove eskapade (pa i nedavno sudjelovanje u gašenju šumskih požara iz zraka), sa samosviješću vlasnika crnog pojasa u džudu odgovorio da je život općenito opasan.

Sve to kod mnogih izaziva puno podsmijeha, ali i ushit strahopoštovanja koje prema mačo Putinu gaje oni njegovi sunarodnjaci koji teže sigurnosti i veličini, te najboljim povijesnim vladarima smatraju “cara baćušku” (Ivana Groznog) i druga Staljina (tj. Čeličnog).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 19:57