OPET NA STARU POZICIJU?

Putin ne odustaje od predsjedničke fotelje

Putin je ovog ljeta radio na imidžu pristupačnog i snažnog vođe koji na mjestu rješava probleme malog čovjeka
 AFP

MOSKVA - Zanimaju me predsjednički izbori kao i sve, zanimaju me i više od drugih - rekao je novinaru moskovskog Komersanta vrlo druželjubivi ruski premijer Vladimir Putin tijekom ležerne vožnje po fascinantnim divljinama južnog Sibira, odgovarajući na pitanje hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Te su riječi odmah protumačene kao najava Putinova povratka na kremaljski tron na kojemu sada - ne s manjim ambicijama - sjedi njegov dugogodišnji prijatelj i politički (ne)istomišljenik Dmitrij Medvedev. - Imam samo dva izbora: ili ću stajati na obali i gledati kako voda prolazi, kako se nešto ruši i propada, ili ću se umiješati. Radije ću se umiješati - poetski je kazao najmoćniji čovjek Rusije u posljednjih desetak godina.

Intimno čavrljanje

Zadnjih kolovoških dana sjeo je u novu nadu ruske automobilske industrije, Ladu Kalinu Sport, te se gombastim cestama uputio od Habarovska do Čite, punih 2165 kilometara, u stilu “američke predsjedničke kampanje”. Vozio je sam, a izjavom “volim biti za upravljačem” mediji su se danima poigravali. Na svom se putu u opušteno susretao s pukom u njihovim domovima, razgovarao sa slučajnim prolaznicima uz cestu, primao u žutu Ladu novinare s kojima je intimno čavrljao o svom programatskom viđenju budućnosti Rusije te odavao imidž pristupačnog, sveprisutnog i snažnog vođe koji na licu mjesta može riješiti i probleme malog čovjeka i voditi Rusiju kao velesilu te rješavati goruće svjetske i unutarnje probleme.

Čovjek bez zamjene

Razvijao je planove, najavljivao borbu s korupcijom i sjevernokavkaskim terorizmom te prijetio i omalovažavao oporbu. Putin je bio svugdje - ljetos dok su harali apokaliptični požari, jurio je po požarištu te obećavao stradalinicima da će do zime dobiti nove kuće, a otvorio je i naftovod prema Kini koji će blagajnu popuniti desecima milijardi eura! Putin još dugo namjerava biti čovjek bez kojega se ne može.

Sukob Medvedeva i Putina doveo bi do raskola elite

- Putin pokazuje da želi još dugo biti na vrhu - tvrdi analitičar Aleksej Makarkin. Ni Medvedev ne odustaje. Oni se obraćaju raznim kategorijama stanovnika. Medvedev je neformalni lider liberala kojem vjeruje urbani srednji sloj i prodemokratska elita, a Putin je orijentiran na narodne mase i drži pod kontrolom oligarhe. Šanse da idu jedan protiv drugoga su vrlo male - osim u “teškom” dogovoru - to bi bio raskol unutar elite, a niti jedna struja ne želi napustiti utabanu ugodu kremaljskog utočišta. ( V. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 00:44