POTPORA SUVERENOSTI

ŠVEDSKA PRIZNAJE PALESTINU! Premijer šokirao svjetsku javnost svojom odlukom

Social Democrat party leader Stefan Loefven speaks to journalists after being voted in as new Prime Minister of Sweden, in Stockholm on October 2, 2014.AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JONAS EKSTROMER +++ SWEDEN OUT +++
 JONAS EKSTROMER/AFP

STOCKHOLM - Nova švedska vlada lijevog centra priznat će palestinsku državu i tako postati prva značajnija članica Europske unije koja će poduzeti taj potez, izjavio je u petak švedski premijer Stefan Lofven.

Opća skupština UN-a de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012., ali Europska unija i većina njezinih članica još to nije službeno učinila.

"Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Lofven tijekom svog inauguracijskog govora u parlamentu.

"Rješenje s dvije države zahtijeva obostrano priznavanje i volju za mirnim suživotom. Stoga će Švedska priznati državu Palestinu", rekao je.

Za Palestince će ovaj švedski potez biti dobrodošla potpora njihovim ambicijama.

S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i utjecajnog glasa u vanjskoj politici EU-a, ova odluka mogla bi nagnati druge zemlje da obrate pozornost na ovaj problem u vrijeme kada Palestinci prijete jednostranim potezima prema državnosti.

Međutim, Izrael će vjerojatno snažno kritizirati tu švedsku odluku kao i SAD i EU, koji smatraju da neovisna palestinska država može nastati samo kroz pregovarački proces.

Mađarska, Poljska i Slovačka priznale su Palestinu, ali su to učinile dok još nisu bile članice EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:34