MITO IZ KATARA

Suprug glamurozne Eve Kaili se slomio pred istražiteljima i sve priznao: ‘Ja sam sve manipulirao, nju pustite‘

Grčki mediji pišu da je u skandal upleteno 60 eurozastupnika, što je oko deset posto saziva

Eva Kaili sa surpugom

 Profimedia/

Katargejt - skandal oko katarskog podmićivanja nekih zastupnika u Evropskom parlamentu i nekih njihovih bliskih suradnika - uzdrmao je Evropsku uniju, kako je jučer komentirao i naš komentator iz Bruxellesa Augustin Palokaj.

U toj operaciji zasad su pritvoreni trojica Talijana iz kvote Socijalista i reformista: bivši evrozastupnik Pier Antonio Panzeri, evrozastupnik Andrea Cozzolino, zatim Francesco Giorgi, evroparlamentarni asistent prvo Panzerija pa Cozzolina, te Giorgijeva životna družica grčka socijalistica Éva Kailí, koja je zato smijenjena s dužnosti potpredsjednice Evropskog parlamenta.

Rijad i Dubai

Belgijsko ministarstvo pravde potvrdilo je da je akcija započeta nakon istrage koju je provela belgijska kontrašpijunaža, uz suradnju odgovarajućih službi još petorih evropskih država. Doznaje se da Belgijanci nisu istragu započeli samoinicijativno, da ona nije rezultat analiza evrozastupničkih istupa i glasanja, odnosno prometa novca, nego da su Belgijancima prve podatke još lani dostavile tajne službe Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Lako je pretpostaviti da te dvije monarhije nisu bile zainteresirane za zdravlje i djelotvornost evropske demokracije, nego im je bilo važno nauditi Kataru, s kojim su u permanentnom sukobu. Katar službeno niječe ikakvu svoju umiješanost, ali je odmah progovorio Giorgi.

On je belgijskim istražiteljima satima priznavao svoje krivice u korupcijskom skandalu koji je potresao i Evropski parlament i evropske socijaldemokrate i reformiste. U tom je postupku dosad zaplijenjeno gotovine u iznosu od oko 1,5 milijuna eura, nešto u Kailí, nešto u njezina oca, a nemalo u Panzerija, koga istražitelji smatraju glavnim organizatorom korupcijske hobotnice. Giorgi je priznao da je on manipulirao i raspoređivao novac. Tvrdi da Kailí o tome ništa nije znala. I zahtijeva da sada, pošto je sve priznao, ona bude oslobođena. Motiv: njihova kći ima 22 mjeseca, treba joj njena mama.

Problem je, međutim, što istraga ni izdaleka nije dovršena. Čini se da je dosad izronio samo vršak ledenog brijega, ako je vjerovati što je objavila grčka privatna Mega TV: da je u skandal upleteno šezdesetak zastupnika Evropskog parlamenta - dakle oko 8,5 posto od njih ukupno 705. To tvrdi i njemački portal Focus. Ako toliki postotak evrozastupnika diskutira i glasa po komandi onih koji im plaćaju mito - politički su kompromitirane sve odluke gdje je presudan bio toliki ili manji postotak razlike. Prije 23 godine na ostavku je zbog skandalâ bilo natjerano Evropsko povjerenstvo pod predsjedanjem luksemburškog demokršćanina Jacquesa Santera, ali je nezamislivo raspuštanje nekog saziva Evropskog parlamenta.

Rekonstruirana je i metoda vrbovanja evrozastupnika. Na meti su bili ponajprije oni koji nisu računali na reizbor 2024, pa im je trebao nov izvor prihoda. Njima je Panzeri nudio dobro plaćena savjetnička i slična mjesta u dvjema nevladinim organizacijama vezanima uz ljudska prava. Jednoj je predsjednik on, drugoj evrozastupnik Marc Tarabella (iz Belgije, ali talijanskog porijekla). Ovih dana je bilo predviđeno da se u Panzerijevu nevladinu organizaciju uvrsti i Klaus Welle, moćan glavni tajnik Evropskog parlamenta s odličnim osobnim vezama po svemu kontinentu. Weillu na Silvestrovo prestaje funkcija u Strasbourgu.

Aroma lobiranja

Panzeri je raspolagao svežnjem od pedesetak pozivnica za svaki katarski prijem, domjenak ili sličan događaj, na koji bi dovodio ljude zainteresirane za suradnju s prebogatom petrodržavom.

Zainteresiranim evrozastupnicima Giorgi bi preko WhatsAppa slao analize s aromom lobiranja, objašnjavajući kako je Katar "gotovo kompletirana demokracija" "specifičnog tipa". Kailí, svojedobno iskusna novinarka, veoma je vjerno za govornicom Evroparlamenta prenosila Giorgijeve "brifinge" kao vlastito stanovište.

Belgijski istražni organi nisu potvrdili da istražuju šezdesetak evrozastupnika. Politička odgovornost je pak smjesta na dnevnom redu. Kailí je smijenjena s dužnosti potpredsjednice Evroparlamenta, ali snažno je kompromitirana i kao evrozastupnica. Jednako tako i Andrea Cozzolino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:43