U VRTLOGU KORUPCIJE

Afera Qatargate slomila glamurozni par: ‘Vjerovala sam mu, a on me izdao!‘

Grčka zastupnica pojavit će se na sudu u četvrtak kada se odlučuje hoće li ostati u pritvoru.

Francesco Giorgi, Eva Kaili

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Grčka eurozastupnica i bivša potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, koja je nedavno uhićena zbog afere Qatargate, osjeća da ju je izdao životni partner Francesco Giorgi, rekao je njezin odvjetnik u srijedu na prvom ročištu u Bruxellesu, piše Politico.

- Vjerovala mu je, a on ju je izdao, rekao je odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos, dodajući da u ovom trenutku on ne smije davati izjave o detaljima slučaja.

Eva Kaili našla se u središtu korupcijskog skandala koji je potresao Europski parlament. Uhićena je zajedno sa svojim partnerom te još dvoje ljudi u raciji belgijske policije koja je u njezinu stanu između ostalog pronašla 150.000 eura u gotovini.

Grčka zastupnica pojavit će se na sudu u četvrtak kada se odlučuje hoće li ostati u pritvoru.

Francesco Giorgi nedavno je priznao da je primao mito od Katara kako bi zauzvrat utjecao na odluke EP-a. Izvor blizak istrazi ustvrdio je da je Giorgi rekao da Kaili nije učinila ništa loše. U svom priznanju, Giorgi je također rekao da su belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i talijanski Andrea Cozzolino, u čijem je uredu radio, primili novac od Katara, rekao je izvor.

Odvjetnik Dimitrakopoulos posjetio je Evu Kaili u zatvoru gdje je s njom razgovarao puna četiri sata. Za Politico je izjavio da ne može predvidjeti sutrašnji razvoj događaja, ali da pravni argumenti idu u prilog njezinom puštanju iz pritvora.

image

Eva Kaili

Eric Vidal/Afp

- Ona nije osumnjičeni bjegunac niti može utjecati na istragu, rekao je.

Odvjetnik je u utorak novinarima pojasnio kako bi trebala izgledati obrana na sudu. Ustvrdio je da Kaili nije znala da Giorgi ima toliko puno gotovine i da je pokušala novac vratiti tamo gdje pripada. U jednom trenutku je rekla ocu da uzme novac. Kasnije ga je policija zatekla kako nosi kofer pun novca dok je izlazio iz hotela.

Prema dokumentima koje citiraju italijanski list i belgijski Le Soir, Kaili je priznala da je u noći policijske racije na njezinoj adresi 9. prosinca rekla ocu da ukloni kofer s novcem. On je kasnije uhićen dok je izlazio iz obližnjeg hotela s nekoliko stotina tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:33