BIZARNI PRIZORI

Suludi kult postao žarište korone: Ne žele se cijepiti, ali pristaju da im vođa gura ruke u oči

Oko 90% pripadnika te vjerske zajednice nije cijepljeno, a većina ih je u bliskom kontaktu jer žive u istoj zajednici.
 Anthony Wallace/AFP

Malo poznata sekta predvođena pastorom koji 'liječi' ljude bizarnom metodom 'guranja očiju' postala je žarište koronavirusa u Južnoj Koreji, koja bilježi novi dnevni rekord od 4.116 slučajeva i bori se s porastom hospitaliziranih slučajeva koji stvaraju pritisak na bolnice, piše The Guardian prenoseći Reuters.

U maloj, seoskoj crkvi naselja na području grada Cheonan najmanje 241 osoba povezana s tom vjerskom zajednicom pozitivna je na koronavirus, rekli su gradski dužnosnici za Reuters.

- Vjerujemo da su razmjeri epidemije veliki, priopćila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Oko 90% pripadnika te vjerske zajednice nije cijepljeno, a većina ih je u bliskom kontaktu jer žive u istoj zajednici. Uglavnom je riječ o ljudima starijima od 60 godina koji nisu cijepljeni. Samo 17 od 241 potvrđena slučaja su cijepljeni ljudi.

- Vjerujem da se vjernici nisu cijepili zbog duboko ukorijenjenih uvjerenja protiv vlasti, rekao je dužnosnik, dodajući da je naselje stavljeno u izolaciju.

Međutim, KDCA je poručio da nije moguće precizno utvrditi zbog čega je tako veliki broj vjernika necijepljen, budući da starijim osobama, te onima s komorbiditetima nije zabranjeno cijepljenje.

Crkva je otvorena početkom 1990-tih i u međuvremenu se broj vjernika povećao, a imaju i stambeni prostor.

Riječ je o religiji koja nije službeno registrirana kao sekta, ali ritualni čin koji župnik provodi poznat je kao " guranje ruku u oči'. Riječ je o metodi 'bockanja dva oka' kako bi se osoba oslobodila želje za svjetovnim životom, rekao je za Reuters Jung youn-seok, izvor blizak pripadnicima kulta.

- Takav je čin iznimno opasan i nebiblijski. Potpuno je zabranjen u korejskom kršćanstvu, rekao je Jung dodajući da je pastorova majka bila istaknuta ličnost u religijskim krugovima, ali je izbačena iz kršćanske zajednice 90-tih zbog prakticiranja identičnih rituala.

Iz crkve nisu odgovarali na upite Reutersa.

Južna Koreja je ovog mjeseca prešla na plan 'života s covidom-19' s ciljem ukidanje strogih pravila distanciranja i konačnog ponovnog otvaranja nakon što je prošloga mjeseca postignuta ciljana brojka procijepljenosti.

U međuvremenu je zabilježen nagli rast broja zaraženih u utorak. Ako se gleda stanje u prijestolnici Seulu, dovoljno je kritično da se u bilo kojem trenutku može nametnuti izvanredna situacija, rekao je premijer Kim Boo-kyum u srijedu.

Pozvao je zdravstvene vlasti da rasporede pacijente po ozbiljnosti situacije i iskoriste mogućnosti kućnog liječenja za one s blagim simptomima.

- Manje od 20% oboljelih bilo je prošloga tjedna na kućnom liječenju, rekao je Kim.

Korejska agencija za kontrolu i hitne slučajeve priopćila je da bi izvanredna situacija mogla biti uvedena ako i kada kapacitet kreveta na odjelima intenzivne skrbi bude prešao 75% te ovisno o procjeni rizika.

Unatoč relativno povećanoj stopi hospitalizacije, stopa smrtnosti u zemlji je prilično niska - 0.79%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:24