SUSJEDI ZABRINUTI

Sarajevo na nogama: ‘Doselili su nam se ‘židovski talibani‘, pogledajte što su radili u Gvatemali!‘

Sekta je ranije bila osuđivana za otmice djece, silovanja i sklapanje maloljetničkih brakova te su protjerani iz mnogih država

Pripadnici ultra-ortodoksne židovske sekte Lev Tahor

 Dave Chidley/Pa Images/Profimedia

U naselje Kula kod Sarajeva, doselila je grupa specifičnog načina života i odijevanja, a čiji je dolazak uznemirio stanovnike ovog mjesta jer se, kako oni tvrde, radi o sekti, piše Klix.ba.

Veća grupa građana s mnogo djece, svi identično obučeni, doselila je krajem prosinca. Susjedi navode da ih čuju kako po cijelu noć izvode razne rituale, odnosno da se iz kuće u kojoj žive čuju dječji glasovi i pjesme.

Ono što je okolnim stanarima također bilo neobično je i to što nitko od njih, kako se čini, ništa ne radi, niti komuniciraju s bilo kim u okruženju, već cijeli dan provode u molitvi.

Kako doznaje Klix.ba, neobični došljaci su zapravo članovi sekte Lev Tahor, koje još nazivaju i 'židovskim talibanima'.

Iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na ovom području trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale te da je riječ o grupi koja 'prakticira religijska uvjerenja na esktreman način'. Međutim, nije utvrđeno da se uz njih vežu bilo kakva kaznena djela.

Jedan od stanara okolnih kuća, kazao je da je na internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao i dvojicu svojih novih susjeda, kao i predmete koje je viđao kod njih, poput identičnih dječjih kolica.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška nedjela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Prema informacijama dostupnima na internetu, sekta Lev Tahor je u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočanstva.

Pripadnici sekte Lev Tahor živjeli su u sedam država svijeta, a od kraja 2021. godine, žive samo u Rumunjskoj i, odnedavno, u Bosni i Hercegovini.

Zabrinuti stanovnici Kule o novim su susjedima obavijestili policiju i Službu za poslove sa strancima, a grupa bi zbog pritiska susjeda, trebala odseliti početkom veljače.

Služba za poslove sa strancima izvijestila je da je grupa ušla u BiH u studenom 2021. godine te da su prvo živjeli na području Kantona Sarajevo, ali da su se preselili u Istočnu Ilidžu, odnosno Kulu. Oni ovdje borave na osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu ostati tri mjeseca.

Prema trenutnim provjerama koje su izvršili u Službi za poslove sa strancima, ova konkretna grupa nije evidentirana u INTERPOL-u zbog bilo kakvih kaznenih djela, a ni tijekom njihova boravka u BiH nisu evidentirane nikakve kažnjive radnje.

Jedini otkriveni prekršaj je taj što nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekršajno kažnjena osoba u čijem objektu žive. Riječ je o Savi Vuliću, preduzetniku iz Bratunca i zastupniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59