I POLICIJA REAGIRALA

Stotine prosvjednika u Portugalu upalo u zgradu tijekom govora ministra, on pobjegao kroz stražnja vrata

Policajci su prosvjednike izvukli iz zgrada. Portugalska televizija RTP izvijestila je da je ministar napustio zgradu kroz stražnja vrata

Ilustracija, policija u Portugalu

 Sergio Azenha/Alamy/Alamy/Profimedia/Sergio Azenha/alamy/alamy/profimedia

Stotine prosvjednika ljutih zbog klimatske krize izašle su u subotu na ulice Lisabona, dok su deseci upali u zgradu u kojoj je govorio portugalski ministar gospodarstva António José da Costa Silva te zatražili da taj bivši direktor naftne industrije podnese ostavku.

Držeći transparente i uzvikujući slogane, prosvjednici su zahtijevali klimatske akcije.

Policajci su prosvjednike izvukli iz zgrada. Portugalska televizija RTP izvijestila je da je ministar napustio zgradu kroz stražnja vrata.

Ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati.

Prosvjed u Portugalu održan je u trenutku kada su se svjetski čelnici, zakonodavci i izaslanici iz gotovo 200 zemalja okupili na klimatskom summitu COP27 u Egiptu. Prosvjednici se nadaju da će summit spriječiti najgore utjecaje klimatskih promjena.

No neki aktivisti ne vjeruju da će COP27 riješiti problem.

"COP-ovi nisu osmišljeni da se suoče s klimatskim promjenama zato što bi inače tražili veće sudjelovanje civilnog društva, a manje lobista iz fosilne industrije", rekao je student Pedro Franco.

Joao Duarte također je uperio prst u vlade jer favoriziraju "monetarne interese" velikih kompanija umjesto da klimatske promjene stave na vrh političke agende.

"Neće biti promjena sve dok vlade ne prestanu biti najbolji prijatelji i saveznici velikih kompanija", rekao je.

Stručnjaci UN-a rekli su u utorak u izvješću da obećanja tvrtki, banaka i gradova da će postići nultu neto emisiju ispušnih plinova često ne znače puno više od zelenog šminkanja takozvanog greenwashinga.

"Situacija je ozbiljna i hitna. Ono što učinimo ili ne učinimo u ovom desetljeću imat će veliki utjecaj na klimatsku sigurnost", rekla je potpredsjednica portugalske grupe za okoliš Quercus Marta Leandro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:16