ROĐEN U STRASBOURGU

ŠTO ZNAMO O NAPADAČU KOJI JE UBIO NAJMANJE TROJE LJUDI 29-godišnjak je odavno poznat policiji, s debelim dosjeom, to jutro su ga došli uhapsiti...

 
 Christian Hartmann / Reuters

Dvadesetdevetogodišnji napadač čije je ime bilo na popisu osoba pod nadzorom sigurnosnih služba, otvorio je vatru oko 20.00 sati u povijesnoj gradskoj jezgri gdje se održavao tradicionalni Božićni sajam koji posjećuju milijuni turista iz čitavog svijeta.

Napadač, kojeg su ranili ophodni vojnici koji su sudjelovali u operaciji Straža, dao se u bijeg i policija je oko tri sata još tragala za njim.

Napadač je identificiran kao osuđeni kriminalac i prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Policija je otkrila da se radi o Cherifu Chekattu (29), rođenom u Strasbourgu 4. veljače 1989. Njegov dosje uključuje kaznena djela pljačke, a francuski ga je ministar unutarnjih poslova opisao kao ‘običnog kriminalca’. Daily Mail piše da izvor blizak istrazi otkriva kako je Chekatt bio osuđen na dvije godine zatvora 2011. zbog napada nožem na 16-godišnjakinju, no ta je informacija još nepotvrđena.

France24 otkriva samo da je bio pod istragom za pokušaj ubojstva. Policija ispituje još pet osoba povezanih s napadom.

Policija mu je u utorak ujutro došla na vrata s namjerom da ga uhite pod optužbom za oružanu pljačku. Do njega su došli istragom koja nema nikakve veze sa sinoćnjim masovnim ubojstvom. U trenutku dolaska policije nije bio kod kuće, no navodno su među njegovim osobnim stvarima našli bombu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da se nakon propalog hapšenja u utorak ujutro osumnjičeni dao u bijeg. Osim toga francuske su vlasti otkrile da je naoružani muškarac dobro poznat sigurnosnim službama i na popisu s još desetak tisuća imena koji se dovode u vezu s radikalizacijom.

Cheriff Chekatt

Motivi napadača još su uvijek nepoznati. Zasad nije poznato postoje li svjedoci koji su ga čuli tijekom pucnjave i nije poznato je li povezan s nekom od terorističkih skupina.

Policija je objavila da istražuju sve moguće motive ovog terorističkog napada te da će u istragu uključiti posebnog tužitelja za antiterorističke slučajeve. Glasnogovornik pariškog tužitelja rekao je:

- Otvorena je istraga ubojstava i pokušaja ubojstava u vezi terorističkog napada i zločinačkog udruživanja.

Dodao je da online grupe povezane s Islamskom državom ‘slave napad’, no nijedna teroristička grupa još nije preuzela odgovornost.

Nešto prije ponoći u utorak policija je uspjela doći do napadača, no u izmjeni vatre ranjen je i ponovno pobjegao. Ranili su ga vojnici koji sudjeluju u operaciji Straža koji neprestano patroliraju povijesnom jezgrom grada.

Navodno je uspio pobjeći otevši taksi vozilo pod prijetnjom oružjem.

Što je Fiche S, lista nakojoj se nalazio Cherif Chekkat?

Bilanca pokolja na adventskom sajmu u Strasbourgu trenutno iznosi najmanje troje mrtvih i više od deset ranjenih, a lov na mladog napadača s liste mogućih terorista i dalje traje.

Napadač je identificiran kao Cherif Chekkat. Ima 29 godina, od ranije je poznat po svojim kriminalnim aktivnostima, a već je proveo dvije godine u zatvoru zbog oružanog napada.

Također, nalazi se i na Fiche S popisu.

Riječ je o oznaci koju koriste pripadnici snaga sigurnosti kako bi označili osobu koja predstavlja ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. 'S' označava Sûreté de l'État (državna sigurnost) i riječ je o najvećoj razini upozorenja u Francuskoj koja dozvoljava praćenje, ali nije razlog za uhićenje.

Od 1969. u Francuskoj je nekih 400.000 osoba bilo označeno ovom oznakom. Uglavnom je riječ o kriminalcima, bjeguncima iz zatvora i ekološkim anarhistima.

Također, Fiche S uključuje i one koji posjećuju džihadističke internetske stranice, ili susreću radikale izvan džamija pa sve do onih najopasnijih islamističkih terorista.

Fiche S ima više razina, u rasponu od 1 do 15, s tim da razina 1 označava najveću opasnost. Lista se osvježava svake dvije godine, a ovaj sustav trebao bi pomoći ministarstvu unutarnjih poslova i ministarstvu obrane da izoliraju osobe koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

U 2012. godini ovaj status imalo je nekih 5000 osoba, no samo tri godine kasnije taj broj narastao je na 20 tisuća. Tadašnji francuski premijer Manuel Valls kazao je 2015. godine kako je oznakom Fiche S označeno čak 10500 osoba koje se smatraju islamskim radikalistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32