PUCNJAVA NA ADVENTSKOM SAJMU

U TIJEKU VELIKA POTJERA ZA NAPADAČEM IZ STRASBOURGA 'Nije isključeno da je već napustio zemlju, odvezao se taksijem, a najvjerojatnije je ranjen'

 
Potjera za napadačem koji je pucao na adventskom sajmu u Strasbourgu
 REUTERS

U Strasbourgu je u tijeku velika potraga u ranim jutarnjim satima u srijedu za napadačem koji je na božićnom sajmu u utorak navečer ubio tri osobe, a 13 ranio. Prema posljednjim podacima, osam je osoba teško ranjeno.

Francuska je podigla sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu upozorenja, pojačane su granične kontrole, a ljudima u Strasbourgu je poručeno da se drže podalje dok policija traga za osumnjičenikom. Granične je kontrole ojačala i Njemačka, javlja Reuters.

"Ne možemo predvidjeti koliko dugo će se ove mjere provoditi", rekla je glasnogovornica njemačke granične policije Buderspolizei. "Ne znamo gdje je napadač, ali ga želimo spriječiti da uđe u Njemačku", napominje glasnogovornica.

Francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet rekla je Senatu da nema potrebe za tim da vladom proglasi izvanredno stanje jer je novim zakonom policija dobila dodatne ovlasti kako bi držala situaciju pod kontrolom.

AFP na Twitteru javlja da je francuski javni tužitelj na konferenciji za medije rekao da su privedene četiri osobe povezane s napadačem, a dodaju i da je napadač jučer uzviknuo 'Allahu akbar'. Dodali su i da je napadač kod sebe imao pištolj i nož te da je sudjelovao u pucnjavi s policijom prije nego što je pobjegao taksijem. France24 javlja da je Cheriff C do sada već 27 puta osuđen, i to u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

U potrazi za napadačem policija pretražuje istok Francuske. Francuski i njemački pripadnici snaga sigurnosti su rekli da su provjerili sva vozila i vlakove koji prelaze Europski most preko rijeke Rajne, a policija provjerava promet u oba smjera na granici s Njemačkom.

Members of French special police forces of Research and Intervention Brigade (BRI) attend a police operation the day after a shooting in Strasbourg, France, December 12, 2018.   REUTERS/Vincent Kessler - RC1AD9EBEE20
Vincent Kessler / REUTERS

Members of French special police forces of Research and Intervention Brigade (BRI) leave following a police operation the day after a shooting in Strasbourg, France, December 12, 2018.   REUTERS/Vincent Kessler - RC16726D3300
Vincent Kessler / REUTERS

'Potjera se nastavlja', rekao je zamjenik francuskog ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez. Upitan je li osumnjičenik možda već napustio Francuski, dodao je da ni ta mogućnost ne može biti isključena.

U potjeri sudjeluje oko 600 pripadnika sigurnosnih snaga. Mobilizirane su stotine policajaca i pripadnika antiterorističkih jedinica, ali i vojnika, a u potrazi sudjeluju i dva helikoptera, javlja AFP. Nunez je dodao da je napadača policija sinoć vjerojatno ranila.

Christian Hartmann / REUTERS
Strasbourg

Nunez je još dodao da je osumnjičeni Chekatt proveo neko vrijeme u zavorima u Francuskoj i Njemačkoj.

"Tijekom tih razdoblja provedenih u zatvoru primijetili smo radikalizaciju u njegovim vjerskim običajima. No nikada nije bilo znakova da priprema napad", rekao je Nunez.

Glasnogovornica njemačke kriminalističke policije BKA rekla je da je Chekatt deportiran u Francusku 2017. te je francuskim vlastima bio poznat kao radikalni islamist.

Napad se dogodio u vrijeme kada je predsjednik Emmanuel Macron pred javnim ispitom - nemirima koji traju već mjesec dana zbog rasta troškova života koji su potaknuli najgore javne prosvjede u središnjem Parizu od studentskih nemira 1968. godine.

Chekatt je bio na popisu snaga sigurnosti i ta činjenica postavlja pitanja o mogućim sigurnosnim propustima iako je na popisu osoba koje se smatraju sigurnosnom prijetnjom Francuskoj oko 26.000 sumnjivaca. Od tog broja vjeruje se da je njih tisuću radikalizirano, nerijetko u fundamentalnim salafističkim muslimanskim džamijama, u zatvoru ili inozemstvu.

Svjedoci su za Reuters rekli da je policija jutros privremeno ogradila i zatvorila područje u blizini katedrale u Strasbourgu, no ta je operacija brzo završena. Dodao je da je osumnjičenik već poznat policiji i da je nekoliko puta bio u zatvoru, posljednji puta 2015. godine. Nunez je potvrdio da su napadača službe motrile zbog vjerske radikalizacije, no nije htio komentirati motive jučerašnjeg napada. Dodao je samo da je policija jučer nedugo prije napada pretražila njegov dom, a u sklopu istrage je ispitano pet osoba.

Nitko nije odmah preuzeo odgovornost za napad, no obavještajna služba sa sjedištem u SAD-u, koja prati dđihadiste, je priopćila da su pripadnici Islamske države slavili nakon jučerašnjeg napada.

Gradonačelnik Strasbourga Roland Ries rekao je da će adventski sajam danas biti zatvoren, a zastave na gradskoj vijećnici bit će spuštene na pola koplja. Reuters javlja i da su u Strasbourgu zabranjeni prosvjedi, no to nije slučaj u ostatku Francuske.

Vincent Kessler / REUTERS

Francuska televizija BFM javlja da je napadač vjerojatno pobjegao taksijem koji ga je odvezao s lica mjesta i ostavio u blizini policijske postaje u Neudorfu, na području granice između Njemačke i Francuske. Vozač taksija je navodno policiji rekao da je vozio muškarca koji je bio ranjen u lijevu nogu. Zbog toga su stanovnici Neudorfa upozoreni da ostanu u svojim kućama.

Francuski tužitelji rekli su da sinoćnji napad tretiraju kao teroristički čin. Osumnjičeni je na državnom popisu sumnjivih osoba, a ima i dosje za kaznena djela koja nemaju veze s terorizmom.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da je napadač koji je otvorio vatru u 19.50 ubio tri, a ranio 12 osoba, od kojih šest teško.

Vojnici iz redova antiterorističke ophodnje pucali su na njega, no uspio im je pobjeći. Muškarac je s policijom još u dva navrata razmijenio vatru u nešto više od sat vremena. U potrazi za njih sudjeluje 350 pripadnika vojnih i policijskih snaga i dva helikoptera.

Jedna od tri osobe koje su ubijene tajlandski je turist, koji je u Strasbourg stigao sa svojom ženom u utorak, rekla je Busadee Santipitaks, glasnogovornica tajlandskoga ministarstva vanjskih poslova.

Strasburški božićni sajam održava se u središtu grada, koji je kod njemačke granice i vrlo je posjećen.

Vojni zapovjednik Roland Reis za televiziju BFMTV rekao je da ne zna kako je napadač mogao ući na sajam "unatoč svim sigurnosnim instrukcijama".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odmah nakon ponoći stigao u krizni stožer uspostavljen u ministarstvu unutarnjih poslova u Parizu nakon napada u Strasbourgu. Policija je u utorak ujutro trebala privesti osumnjičenika u vezi s razbojstvom počinjenim ljetos, doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Osumnjičenik, kojeg je policija identificirala kao Chekatta Sherifa (29), rođenog u Strasbourgu, trebao je biti priveden u okviru istrage o pokušaju ubojstva, dodao je isti izvor.

Cheriff Chekatt

Mjesne vlasti kažu da je napadač i prije skrenuo na sebe pažnju obavještajnih službi. Oko 26.000 ljudi u Francuskoj na popisu je osoba koje bi mogle biti sigurnosna prijetnja za zemlju, među kojima se za 10.000 njih vjeruje da su radikalizirani, napose u salafističkim džamijama, putem interneta i u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:46