SVJETSKA UZBUNA

ŠTO TO SPREMA KIM JONG-UN? Otkazao dolazak na Putinovu proslavu u Moskvu i opet pokrenuo nuklearni reaktor!

 AFP

SEUL - Najnovije satelitske slike sugeriraju da je sjevernokorejski nuklearni reaktor, smatran glavnim izvorom plutonija u zemlji, nastavio radom slabim intenzitetom.

Reaktor od pet megavata kojim raspolaže Sj. Koreja na nuklearnom kompleksu Yongbyon u stanju je proizvesti oko šest kilograma plutonija godišnje, ili količinu dovoljnu za nuklearnu bombu, ocjenjuju stručnjaci.

Sj. Koreja pristupila je trima nuklearnim pokusima, a zadnji u nizu izveden je u veljači 2013., ali je nedavno zaprijetila da će izvesti i četvrti.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) sa sjedištem u Washingtonu objavio je prošle godine kako se čini da je reaktor stavljen u stanje mirovanja.

No, isti taj ISIS tvrdi u četvrtak da je satelitski nadzor proveden zimi otkrio "znakove" aktivnosti slabog intenziteta, poput topljenja snijega na stijenkama reaktora i turbine.

Institut spominje i curenje mlaza tople vode iz reaktora kao i ono što se čini parom koja se diže iz zgrade u kojoj se nalazi turbina.

Reaktor Yongbyon zatvoren je 2007. u okviru sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć ali Sj. Koreja je počela radove na renoviranju nakon zadnjeg nuklearnog pokusa 2013.

Kim Jong-un ne dolazi u Moskvu

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un otkazao je dolazak u Moskvu 9. svibnja na svečanu proslavu pobjede nad nacističkom Njemačkom, kazao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja.

"Neće doći. Povezano je to s unutarnjim pitanjima", objasnio je Dmitrij Peskov, a svečanost će zaobići i većina zapadnih čelnika zbog uloge koja se pripisuje Rusiji u ukrajinskom sukobu.

Mladi sjevernokorejski čelnik koji je tom prigodom trebao otići na prvo službeno putovanje u inozemstvo pristao je u siječnju na poziv Rusije koja je proglasila "godinu prijateljstva" između dvije zemlje.

Za brojne promatrače, posjet Kim Jong-Una Moskvi shvaćen je kao znak spremnosti Pjongjanga da smanji ovisnost spram Kine, glavnog saveznika, i približi se Moskvi koja mu pruža sve više podrške.

Rusija bi trebala modernizirati dio željezničke mreže Sj. Koreje u zamjenu za pristup prirodnim izvorima, projektu koji se procjenjuje na 20 milijardi eura.

S odsustvom Kim Jong-Una sa 70. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom, lista uzvanika Moskve sve je kraća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:01