OPASNOST

KIM JONG-UN ZAPREPASTIO SUSJEDE 'Za dvije-tri godine imat će potpuno operativne podmornice s moćnim raketama'

 AFP PHOTO / KCN

Nedavno sjevernokorejsko testno ispaljivanje balističkog projektila iz podmornice zabrinulo je Južnu Koreju, priopćio je službeni Seul u ponedjeljak. Jedan od južnokorejskih vojnih dužnosnika naglasio je kako je Pjongjang mogao imati potpuno operativnu platformu kroz dvije, tri godine, javlja Reuters.

Kim Jong-un nadgledao je testno lansiranje rakete, priopćila je državna informativna agencija KCNA u subotu. Strahuje se kako bi ovakav razvoj tehnologije mogao postati prijetnja susjedima ove izolirane azijske zemlje, ali i daljim državama, poput Sjedinjenih Američkih Država.

- Tražimo od Sjeverne Koreje da odmah prestane s razvojem SLBM-a (submarine-launched ballistic missiles, balističkih projektila lansiranih s podmornica) koji ugrožavaju stabilnost Korejskog poluotoka i sjeveroistočne Azije - izjavio je Kim Min-seok, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Dodao je kako Sjeverna Koreja treba još vremena za razvoj dodatne opreme koja će sustav lansiranja raketa s podmornica učiniti potpuno operativnim.

Međutim, neimenovani južnokorejski vojni dužnosnik naglasio je kako će za to Sjevernoj Koreji trebati oko dvije, tri godine. Isto tako, dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti tematike potvrdio je kako su fotografije sjevernokorejskog lansiranja iz mora autentične.

Vrlo se često događa da sjevernokorejski mediji uveličavaju uspjehe vojske i svemirskih istraživanja, među kojima je bilo i lansiranje funkcionalnog komunikacijskog satelita, što nisu mogli potvrditi i vanjski stručnjaci.

Vjeruje se kako je Sjeverna Koreja u prosincu 2012. lansirala raketu dugog dometa koja je ipak uspjela postaviti objekt u orbitu, prkoseći skepsi i međunarodnim upozorenjima da ne razvija takav program koji bi kasnije mogao biti iskorišten za razvoj interkontinentalnih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 08:56