BARA S PUNO KROKODILA

Što stoji u pozadini sukoba Prigožina i ruskog vojnog vrha? Krenuo je stvarati imperij koji bi im izmakao iz ruku...

Preuzimanje poslova neće teći bez trenja, mogu se očekivati i ozbiljniji problemi, ali Kremlj ne kani okrenuti leđa unosnim poslovima

Jevgenij Prigožin

 Profimedia, Afp/

Rat, koji rat? Zapadni se mediji bave posljedicama likvidacije Jevgenija Prigožina, bivšeg čelnika plaćeničke skupine Wagner, na rusku vlast, ruski mediji o BRICS-u, a Međunarodni institut studija rata piše: "Ukrajinske snage približile su se drugoj liniji ruske obrane u području Robotine na zapadu Zaporiške oblasti, dodatno proširujući proboje." David Petraeus, bivši zapovjednik američke vojske u Iraku te direktor CIA-e i Frederick W. Kagan, utjecajni analitičar, u The Washington Postu pišu da ukrajinska ofenziva još uvijek ima potencijala iznenaditi kritičare.

"Država će neprijateljem smatrati svakog tko pokaže nelojalnost. Neprijateljem kojeg treba likvidirati. Svi će vjerovati da je to provedeno po nalogu cara. Vjerojatno nikad nećemo saznati je li to istina ili ne. Ali preplašilo je sve." Tako je Washington Postu opisao ozračje u krugu elita u Rusiji jedan od "dobro umreženih poslovnih ljudi".

Američki su izvori potvrdili da je rušenje zrakoplova u kojem su letjeli Prigožin i ostali čelnici Wagnera bila likvidacija koju je vjerojatno odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin.

image

Jevgenij Prigožin

Sergei Ilnitsky/Afp

Sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha imao je, kao i svaki, materijalnu podlogu. Concord Catering, tvrtka u vlasništvu Wagnera, dobila je, kako je potvrdio Putin, oko milijardu dolara u poslovima opskrbe kantina u sastavu ruske vojske. Novac je to kojeg su djelić željeli mnogi generali.

Tu je još Afrika, blago koje je Wagner prisvojio. Prošle subote je Prigožin bio na afričkoj turneji i, kako prenosi The Wall Street Journal, sudanskim domaćinima, koji su mu na poklon donijeli zlatne poluge iz rudnika u pokrajini Darfur, rekao je: "Trebam još zlata". Dan ranije je bio u Srednjoafričkoj Republici. Turneja je trebala potvrditi da još uvijek kontrolira unosne poslove na prostoru Sahela. WSJ piše da je razlog njegovog ponašanja definiran ovog utorka, dan prije nego što je ubijen.

U Bengaziju, gradu na istoku Libije u kojem i dalje glavnu riječ vodi general Kalifa Haftar, sletjela je delegacija ruskog ministarstva obrane. Pozvao ih je sam Haftar. U njegovim su krugovima bili zabrinuti zbog Prigožinove pobune vjerujući da bi Wagner tako nešto mogao pokrenuti i ovdje. Delegacija je ostavila ruske obavještajne časnike koji će odsad kontrolirati dosadašnje plaćenike Wagnera koji su čuvali naftna polja pod Haftarovom kontrolom.

image

Jevgenij Prigožin i plaćenici grupe Wagner

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Model je to, kako se čini, koji će se ubrzati nakon Prigožinove smrti. Nasljednika nema, svi su poginuli, vojna i civilna obavještajna služba mogu bez većih otpora preuzeti poslove. "Prigožinova smrt "ne mijenja ništa", rekao je WSJ-u nigerijski obavještajac. "Rusija je još uvijek tamo. Kada Wagnerov vođa ode, oni su još uvijek aktivni u Africi... Možda će sada ruke Kremlja biti ojačane."

Fidèle Gouandjika, viši savjetnik srednjoafričkog predsjednika Faustina-Archangea Touadére, rekao je The Financial Timesu da je Prigožinova smrt tužna vijest.

"Spasio je demokraciju pa je sada zemlja u žalosti (misleći pri tome da je sačuvao Touadéru i njegovu kliku na vlasti). Ali za nas to ne mijenja apsolutno ništa. Nastavit ćemo imati Wagner na terenu zahvaljujući našem dogovoru s Kremljem." Touadére je primio Prigožina, ali je još na summitu Afrike i Rusije u Sankt Peterburgu vidljivo izbjegavao kontakte sa šefom Wagnera jer mu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi tako bilo mudrije.

Preuzimanje poslova neće teći bez trenja, mogu se očekivati i ozbiljniji problemi, ali Kremlj ne kani okrenuti leđa unosnim poslovima. Može se očekivati preslikavanje libijskog modela, da plaćenici Wagnera dobiju novog šefa iz obavještajnih službi, a oni nastave raditi isti posao.

Plaćenici su to koji mogu imati određenu dozu lojalnosti bivšem zapovjedniku, ali su svjesni da im netko treba isplaćivati plaće. Ugodnije je biti u Africi gdje mogu nekažnjeno zlostavljati lokalno stanovništvo, silovati i ubijati te pljačkati nego se pobuniti pa završiti na prvoj liniji ukrajinskog ratišta.

Putin i njegove sive eminencije možda su se i odlučili eliminirati Prigožina i njegove najbliže suradnike zabrinuti da bi on u Africi mogao stvoriti imperij koji bi im izmakao iz ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:30