REPORT GOJKA DRLJAČE

Što je točno Kremlj tražio od Kine? Nije tajna da su ruske zalihe pojedinih oružja na izmaku...

Gubici ruske vojske uzrokovani su dijelom zastarjelošću i lošim održavanjem, ali i niskom razinom spreme mladih vojnika

Ruski protuzračni sustav Buk - Ukrajinci tvrde da su svojim dronovima Bajraktar dosad uništili već nekoliko lansera ovog sustava

 Mikhail Voskresenskiy/Sputnik

Prema tvrdnjama američkih dužnosnika, Rusija je zatražila kinesku pomoć u vojnoj opremi kao podršku za svoju ukrajinsku invaziju. Situacija se, piše više velikih medija (Financial Times, Bloomberg), interpretira kao zabrinutost Bijele kuće da bi Kina mogla potkopati trud zapadnih zemalja koje pomažu Ukrajini u obrani. Nisu poznati detalji što je točno Rusija tražila od Kine.

Pojedini američki dužnosnici neslužbeno upozoravaju kako nije tajna da je Rusija na izmaku zaliha pojedinih vrsta oružja koje koristi u Ukrajini. Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu tvrdi kako nije svjestan kineske pomoći Rusiji te je ponovio kako je njihova zemlja posvećena miru. U ponedjeljak se u Rimu priprema sastanak visokih dužnosnika za pitanja sigurnosti i vanjske politike Sjedinjenih Država i Kine.

Ovo je drugi put da su SAD inicirale visoku razinu napetosti s Kinom u dva tjedna. Prvi put poslali su izaslanstvo umirovljenih bivših vojnih dužnosnika Sjedinjenih Država na Tajvan, što je izazvalo žestoku reakciju Kine.

Prema podacima The Oryx bloga, ruske snage u Ukrajini do nedjelje su izgubile 1034 vozila, značajan broj artiljerijskog oružja i zrakoplova jest zarobljen, uništen ili napušten. Ruska strana izgubila je 173 tenka, 261 bojno vozilo s oružjem te 28 sustava zemlja-zrak. Radi se o neusporedivo većim gubicima Rusije u odnosu na Gruziju, Čečeniju i Afganistan.

Gubici ruske vojske uzrokovani su dijelom zastarjelošću i lošim održavanjem, ali i niskom razinom spreme mladih vojnika.

Posebno osjetljivo pitanje za Rusiju jest niska razina oprema i sustava koji omogućuju složenu i povjerljivu komunikaciju više vidova vojske u realnom vremenu. Naprednija Azart i Akveduk oprema s enkripcijom dostupna je malim količinama te se oslanja na jeftine kineske radijske stanice, a koriste za informiranje zapovjednika, čak i obične mobitele te njihove aktivnosti prate obični ukrajinski radioentuzijasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:41