JASNA PORUKA

Amerikanci prijete: ‘Peking će snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati sankcije‘

Peking pak tvrdi kako se protivi jednostranim sankcijama, dodajući da će odlučno štititi prava kineskih tvrtki

Vladimir Putin i Xi Jinping

 EyePress News/EyePress via AFP

U ponedjeljak su se u Rimu susreli Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, i Yang Jiechi, glavni vanjskopolitički strateg kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

U nedjelju navečer The Financial Times i The Washington Post objavili su kako Rusija od NR Kine traži da joj dostavi oružje. Time se kreira pregovaračko ozračje koje stavlja kinesko izaslanstvo u defenzivni položaj. SAD je na pregovorima prije godinu dana na Havajima dopustio da ga Yang zaskoči, oštro i neočekivano napadne na početku pregovora dok su novinari još bili u sobi što je u potpunosti zasjenilo nastavak pregovora.

FT je objavio kako američka strana namjerava upozoriti saveznike jer su se pojavile indicije da NR Kina razmišlja o mogućoj pomoći Rusiji. Niti jedan tekst ne navodi o kojem je naoružanju riječ. Ni kako je Peking odgovorio na navodni ruski zahtjev. Sullivan je za CNN rekao da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak navode kao "dezinformacije". Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, ponovio je da se Peking protivi "jednostranim sankcijama", dodajući da će odlučno štititi prava kineskih tvrtki. To postaje teško jer su na većini azijskih financijskih tržišta cijene dionica u ponedjeljak pale, ponajviše na kineskima, zbog novog vala koronavirusa: zbog 66 slučajeva "zatvoren" je 17-milijunski grad Shenzhen.

Hongkonški burzovni indeks potonuo je oko pet posto, a pod najvećim su pritiskom dionice tehnoloških kompanija. Indeks tog sektora potonuo je 11 posto, a toliko je pojeftinila i dionica e-trgovca Alibabe. Europske su burze, za razliku, porasle. Nafta i dalje gubi na vrijednosti, iako je cijena i dalje viša od 100 dolara po barelu.

To je glavna prijetnja Pekingu koji je najavio ove godine privredni rast od 5,5 posto, nužan da se sačuva standard. Dodatne nedaće na financijskim tržištima, uz nevolje koje izazivaju unutarnji dugovi, oštar pritisak Partije na velike tvrtke, uključujući i tehnološke, te i dalje ranjiv važan nekretninski sektor predstavljaju ugrozu planu, što bi moglo imati negativne posljedice na političke procese. A u studenome Xi treba dobiti treći mandat. Premijer Li Keqiang je prošli tjedan objavio da se, nakon dva mandata, povlači. Neki analitički izvori navode da u Partiji raste neodengistička struja koja traži povratak modelu dva mandata kako je zacrtao povijesni reformator Deng Xiaoping.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo prošli je tjedan obavijestila kineske tvrtke u industriji čipova da će biti posljedica ako nastave isporučivati ​​Rusiji sirovine koje su podvrgnute kontroli izvoza. U ponedjeljak je nastavljena rasprodaja kineskih dionica koje kotiraju u SAD-u. Pad je, tumači Bloomberg, uslijedio zbog zabrinutosti trgovaca da bi kineski ustupci Putinu mogli dovesti do globalno negativne reakcije prema kineskim tvrtkama, uključujući i sankcije.

Kremlj se također oglasio objavljujući da Rusija ima potencijala za provedbu operacije u Ukrajini i da nije tražila pomoć drugih država.

Kina kupuje određeno oružje od Rusije, posebno napredne borbene zrakoplove i raketne sustave zemlja - zrak, rekao je za Washington Post Taylor Fravel, profesor političkih znanosti na Massachusetts Institute of Technology.

"Koliko znam, Kina ne prodaje ikakve sustave oružja Rusiji. Rusija je omogućila kinesku vojnu modernizaciju, ali Kina dosad nije mnogo pridonijela razvoju ruskih oružanih snaga, osim dobiti od prodaje ruskog oružja, koje se može reinvestirati u poboljšanje ruskih sposobnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:33