IZASLANIK PEKINGA

Što je moćni političar radio u Moskvi: ‘Kina ima sve više problema, zato je dao jasan signal Putinu‘

Poručio je Zapadu da se fokusira na mir, a ‘ne da inzistira na beskonačnom ratu do ruskog poraza‘
 Anton Novoderezhkin/Afp

Šef Vanjskopolitičkog odbora Politbiroa KP-a Kine, Wang Yi, svoju osmodnevnu europsku turneju završio je u Moskvi susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ruski su mediji tom posjetu pridali iznimnu važnost, nazivajući Wanga "šefom kineske diplomacije", iako Kina ima ministra vanjskih poslova Qin Ganga. No, svakako je Wang Yi u tome važniji - konačno, on je bio na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji te razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i talijanskim ministrom vanjskih poslova Antonijem Tajanijem.

Wangov posjet došao je samo dva dana prije godišnjice ruske agresije na Ukrajinu i u trenutku kada je Kina iskazala želju da se pozicionira i angažira u "mirovnom procesu oko zaustavljanja rata u Ukrajini" te kada je najavljen njihov pregovarački prijedlog koji će iznijeti kineski predsjednik Xi Jinping. Prema Bloombergovim izvorima, taj će prijedlog uključivati prekid vatre i obustavu opskrbe oružjem obje zaraćene strane.

No, Komersant navodi kako ne treba isključiti ni kinesku ponudu da se Peking aktivno uključi u obnovu Ukrajine nakon postizanja sporazuma. Konačno, Wang Yi je poručio Zapadu da se fokusira na postizanje mira u Ukrajini, a "ne da inzistira na beskonačnom ratu do ruskog poraza".

image
Anton Novoderezhkin/Afp

Ruski politolog Sergej Strokan kaže da je ta kineska inicijativa izazvana i time što Kina osjeća sve veće probleme u vlastitim odnosima sa Zapadom, pogotovo trgovinskim, zbog rata u Ukrajini i rusko-zapadnih napetosti. Strokan zato smatra da je Wang Yi došao u Moskvu poslati i signal Rusiji u tom smjeru. Podsjetimo da je SAD upozorio Kinu da ne pomaže Rusiji u naoružanju koje bi se uporabilo na ukrajinskom bojištu. Kinezi su opovrgnuli te napade, rekavši "da oni ne daju oružje zemljama koje su u ratu".

Prema nekim ruskim izvorima, a o tome piše i moskovski Komersant, Wang Yi je tražio od Putina jamstvo da neće upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini. Podsjetimo, Putin je prethodni dan izjavio da je Rusija suspendirala dogovor o strateškom nuklearnom ofenzivnom naoružanju START te dao nalog Ministarstvu obrane da bude spremno testirati svoj nuklearni potencijal. Između ostalog, govorilo se o posjetu Xi Jinpinga Rusiji na čemu Putin, koji se sve više nalazi u međunarodnoj izolaciji, itekako inzistira.

Ruski mediji svojedobno su govorili da će do posjeta doći na proljeće i spominjao se ožujak, ali sada Wall Street Journal spominje travanj ili svibanj. Režimska agencija Ria novosti najavljeni posjet Xi Jinpinga predstavlja kao "dokaz kineske podrške Rusiji", da "drži njezinu stranu" te da su Moskva i Peking na zajedničkom zadatku suprotstavljanja SAD-u i Zapadu da nametne svoju volju.

Unatoč tome, Wang Yi je nakon sastanka s Putinom izjavio da Kina i Rusija "jačaju stratešku suradnju" (neki ruski režimski mediji govore o "strateškom partnerstvu") te da "treća strana" neće određivati jačinu i tempo kinesko-ruskih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:53