ANALIZA FLORIANA BIEBERA

‘Srbija je skliznula u diktaturu, i to uz svesrdnu njemačku podršku. Ali, Vučić bi sada mogao biti u ogromnom problemu‘

Angela Merkel je nekritički pratila kako Srbija pod Aleksandrom Vučićem klizi u diktaturu. Nova Vlada u Njemačkoj morala bi se zauzeti za više demokracije na Zapadnom Balkanu, piše za DW Florian Bieber

Angela Merkel i Aleksandar Vučić

 Vassil Donev/AFP

Već više tjedana zaredom tisuće Srba izlaze na ulice i širom zemlje blokiraju mostove, autoceste i raskrižja, prosvjedujući protiv zakona koji olakšava oduzimanje imovine. U pozadini priče je multinacionalni gigant Rio Tinto koji na zapadu Srbije planira ogromni rudnik litija s mogućim fatalnim posljedicama po okoliš, piše Florian Bieber za Deutsche Welle.

Koncern ima podršku režima srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Snimke s prvih prosvjeda krajem studenog pokazale su maskirane batinaše koji motkama tuku prosvjednike. Očito ih je tamo bila poslala vlast.

Te slike mi bude osjećaj već viđenog. Prije pet godina su maskirani muškarci usred noći građevinskim strojevima rušili objekte u centru Beograda kako bi napravili mjesto za poduhvat poznat kao Beograd na vodi. Od tada, uz gomilu novca i neprozirne 'dealove' s Ujedinjenim Emiratima, višekatnice nagrđuju savsku promenadu.

Batinaši štite i portret Ratka Mladića na jednoj fasadi na Vračaru. Huligani sprečavaju svaki pokušaj Beograđana - od kojih su neki moji kolege i prijatelji - da uklone ovaj izraz obožavanja pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Ti mladići s kapuljačama, koji inače urlaju s tribina stadiona na nogometnim utakmicama, odavno su postali produžena ruka Vučićevog režima.

Srbijom kruži strah. Jedva da još ima nezavisnih medija, kritičare se blati, a oporbu optužje za veleizdaju. Kad kritiziram srpske vlasti i sam često bivam proglašen "albanskim lobistom". U takvoj atmosferi mnogi se ne usuđuju iskazati nezadovoljstvo.

Utoliko je ohrabrujuće što su ekološki prosvjedi protiv rudnika litija do sada najveći prosvjedi protiv Vučićevog režima. Važni su i jer se ne događaju samo u Beogradu, već i u manjim mjestima, gdje je još teže reći svoje mišljenje.

Prestižni projekti, međunarodna podrška

Istovremeno je porazno što mnogi Srbi vjeruju, i to s pravom, da se Vučić može osloniti na podršku Zapada, prije svih Njemačke. Mnogi pretpostavljaju da bivša kancelarka Angela Merkel podržava rudnik litija, sirovine koja bi poslužila za izradu baterija za električne automobile - od kojih će mnogi biti 'Made in Germany'. Vučiću uspijeva prestižnim projektima osigurati međunarodnu podršku.

Na slično netransparentan način je jednom francuskom konzorciju otišao tender za gradnju beogradske podzemne željeznice. Investitori iz Kine i Ujedinjenih Emirata su mutnim dogovorima dobivali tvornice i vrijedna zemljišta. Rusija dominira sektorom energetike.

Tu se ne radi samo o ekonomskim interesima, uništavanju prirode i korupciji, već se radi i o vjerodostojnosti Europske unije. Rusiju i Kinu ne zanimaju ni demokracija, ni pravna država. Ali, u Njemačkoj ta načela ne bi smjela biti olako zaboravljena.

Danas se već s punim pravom može reći da je Srbija skliznula u diktaturu, a to se dogodilo uz njemačku podršku. Angela Merkel je uvijek čuvala leđa Vučiću. Recimo, primila ga je u Berlinu samo nekoliko dana pred predsjedničke izbore 2017. Fotografije susreta su s pravom tumačene kao podrška kandidatu Vučiću.

Iluzija o idealnom partneru

Nova njemačka vlada sada ima priliku započeti novu, drugačiju politiku prema Zapadnom Balkanu. Vučića je nekritičko njemačko držanje prema njegovom liku i vlasti do sada ohrabrivalo da gazi medije. Svi veliki mediji su na liniji vlasti. Od 168 jedinica lokalne samouprave, vladajuća stranka drži 161, kao i sve državne institucije, bez izuzetka.

Dugo je u Berlinu i Bruxellesu postojala iluzija da je Vučić idealan partner za kompromis s Kosovom. Ali rješenja nije bilo ni poslije deset godina pod posredovanjem EU. Umjesto toga je Vučić prije tri godine pokazao da zapravo želi promjenu granica. Tom cilju je u jednom trenutku prišao opasno blizu, zahvaljujući podršci bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, nekih članica EU i bivše visoke predstavnice Federice Mogherini. Na sreću, Angelu Merkel u to nije uspio uvjeriti.

No, Vučiću sasvim odgovara 'status quo'. Naivno je vjerovati da će autokrat poput njega prije ili kasnije pristati na kompromis s Kosovom. Bilo bi važno da nova šefica diplomacije Annalena Baerbock tu zauzme kritičkiji stav i tako ponovo uspostavi povjerenje građana Srbije u EU.

Ranije su se na prosvjedima u Srbiji i okolnim zemljama mogle vidjeti zastave EU i čuti proeuropske parole, ali to je nestalo. Mnogi Njemačku i EU vide kao čuvare postojećeg stanja, a ne kao saveznike u borbi za više demokracije.

Vjerodostojnosti EU je odmoglo i to što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prije dva mjeseca u Beogradu naveliko hvalila reforme koje provodi vlast. To što se EU i Njemačka ustežu od kritika na kraju šteti ljudima u Srbiji, koji sve više osjećaju da su ostavljeni na cjedilu.

Jasne riječi koje treba provesti u djelo

Zato je ohrabrujuće što koalicijski ugovor nove njemačke vlade zahtijeva da se jača pravna država u članicama EU. Tako jasne formulacije mogle bi pomoći pri procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Osim jasnih riječi, nova vlada u Berlinu trebala bi imati hrabrosti i pokrenuti zaustavljeni proces pristupanja EU. Koalicijski ugovor predviđa nastavak dosadašnje politike, točnije zalaganje za početak pregovora EU i Albanije i Sjeverne Makedonije (koju sada blokira Bugarska), viznu liberalizaciju za Kosovo (blokiraju Nizozemska i Francuska) i za dijalog Srbije i Kosova.

To su sve ciljevi vrijedni poštovanja, ali pitanje je hoće li ova vlada uložiti dovoljno političkog kapitala i energije kako bi stvari doista pokrenula s mrtve točke.

*Florian Bieber je profesor povijesti i politike jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu. Koordinator je inicijative BiEPAG, koja se zalaže za demokratizaciju i europske integracije Zapadnog Balkana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 21:13