KAMPUS SVEUČILIŠTA

Spomenik žrtvama Tiananmena na udaru vlasti u Hong Kongu, autor spomenika u šoku

Zaštitari na Sveučilištu Hong Kong postavili su žute barikade oko osam metara visoke brončane skulpture nazvane "Stup srama"

Zaštitari čuvaju skulpturu 'Stup srama'

 Peter Parks/AFP

Vodeće hongkonško sveučilište ogradilo je u svome kampusu više od dva desetljeća star spomenik prodemokratskim prosvjednicima ubijenima na pekinškom Trgu Tiananmen 1989., rekli su očevici za agenciju Reuters.

U srijedu kasno navečer, zaštitari na Sveučilištu Hong Kong (HKU) postavili su žute barikade oko osam metara visoke brončane skulpture nazvane "Stup srama", podignute za žrtve pekinškog proljeća koje su ubile kineske vlasti.

Statua je jedan od rijetkih javnih spomenika na području bivše britanske kolonije koji komemomira krvavo gušenje prodemokratskih prosvjeda, što je tabu tema u Kini gdje su javne komemoracije tog događaja zabranjene.

Dizalica i kontejner dopremljeni su u kampus gdje su se skupili i građevinski radnici, kažu očevici nešto prije ponoći po mjesnom vremenu i navode da su oko spomenika rasprostrte bijele plahte.

Danski kipar Jens Galschiot, autor spomenika, oglasio se da je "potpuno šokiran" ovakvim potezom protiv privatnog vlasništva i da će "zatražiti odštetu za bilo kakvo oštećenje skulpture".

Neki studenti ističu da se time narušava ugled sveučilišta.

image

Zaštitari čuvaju skulpturu 'Stup srama'

Peter Parks/AFP
image

Zaštitari čuvaju skulpturu 'Stup srama'

Peter Parks/AFP

"Sveučilište je kukavica jer to radi u ponoć", rekao je 19-godišnji Chan i dodao "ovo sveučilište tvrdi da zastupa akademske slobode, a evo ne može čak ni očuvati povijesni spomenik".

Ograđivanje spomenika žrtvama Pekinškog proljeća najnoviji je potez protiv ljudi i organizacija povezanih s osjetljivim povijesnim datumom 4. lipnja 1989. kada su tenkovi nasilno ugušili prodemokratske prosvjede koje su predvodili studenti.

Kineske vlasti zadnjih godina sve snažnije pritišću Hong Kong na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti koji im omogućava gušenje civilnog društva, zatvaranje demokratskih aktivista i ograničavanje osnovnih sloboda, uključivo slobode govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10