ODLUČAN POTEZ

Španjolska usvojila zakon kojim će kontrolirati cijene najma stanova: Žele zaustaviti sumanuti rast

Novi zakon uključivat će porezne poticaje za male stanodavce koji smanje najamnine i veće poreze na imovinu za kuće
Španjolski premijer Pedro Sanchez
 Eduardo Munoz/AFP

Španjolska koalicijska vlada usvojila je u utorak nacrt zakona o kontroli stanarina koji će uključivati i prisilne mjere i porezne poticaje stanodavcima.

"Novim zakonom nastoji se suzbiti rast cijena najma i smanjiti stanarine", izjavio je nedavno imenovani predstojnik ureda predsjednika vlade Felix Bolanos na tiskovnoj konferenciji u utorak, nadležan i za komunikaciju s parlamentom, koji mora ratificirati zakon.

Novi zakon uključivat će porezne poticaje za male stanodavce koji smanje najamnine i veće poreze na imovinu za kuće koje njihovi vlasnici drže praznima, izjavio je Bolanos novinarima nakon sjednice vlade.

Nacrt zakona predviđa i rezervaciju 30 posto novoizgrađenih stambenih projekata za socijalno stanovanje, kazao je.

Zakon o stambenom zbrinjavanju dio je šireg sporazuma Socijalističke stranke i krajnje lijeve stranke Unidas Podemos, partnera u vladajućoj koaliciji, koji su se tjednima natezali oko nacrta proračuna za sljedeću godinu.

Premijer Pedro Sanchez u utorak je predstavio 2,25 milijardi eura 'težak' stambeni proračun, koji uključuje milijardu eura za povećanje državnog fonda socijalnih stanova.

Njihov udio u stambenom fondu trenutno iznosi samo oko dva posto i znatno je niži nego u drugim europskim zemljama.

Novi zakon omogućio bi također regijama da nalože stanodavcima s više od 10 nekretnina da smanje najamnine u područjima s velikom potražnjom, izjavio je u utorak izvor iz Podemosa.

Vlada također planira odobriti mjesečni bonus od 250 eura mladima s niskim primanjima kako bi im pomogla u plaćanju najamnine i napuštanju roditeljskog doma, izjavio je u utorak premijer prilikom posjeta Sevilli.

Cilj je toga bonusa pomoći mladima u dobi od 18 do 35 godina da se osamostale i isele iz roditeljskih domova, rekao je Sanchez.

Vlada je priopćila kako će idućih dana objaviti više detalja o nacrtu zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:06