RAST BROJA ZARAZA

Slovenski epidemiolozi o novoj realnosti: ‘Bez toga se ne može naprijed niti smanjiti štetu‘

Komentirajući 55 novih zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata, Krek je kazao da je to podatak zbog kojega je prošle noći loše spavao
 Jure Makovec/AFP

Slovenske epidemiologe brine trend rasta novih zaraza koronavirusom u zemlji, susjednim državama i Europi, te su upozorili na potrebu striktnog pridržavanja propisanih mjera kako bi se izbjeglo da situacija izmakne kontroli i dođe do eksponencijalnog rasta, te posljedičnih teškoća u gospodarstvu, zdravstvenom i obrazovnom sustavu.

"Nošenje maske, održavanje distance i dezinfekcija ruku u svakodnevnom životu moraju biti naša nova realnost jer se bez toga ne može naprijed niti smanjiti štetu", kazao je na konferenciji za novinare epidemiolog Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Komentirajući 55 novih zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata, Krek je kazao da je to podatak zbog kojega je prošle noći loše spavao, da je sada povećan i reprodukcijski broj potencijalnog širanja virusa, kao i incidencija novih zaraza u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika koja sada iznosi 23 novozaražena dnevno, što Sloveniju svrstava u "žutu" zonu,

Krek je kazao da je slično stanje i rast novih zaraza i u susjednoj Italiji, da broj novoobljelih raste u Mađarskoj i drugim susjednim državama, te da su trenutno samo dvije europske države u tzv. "zelenoj" zoni s incidencijom od manje od deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

Od 55 novih slučajeva u zadnja 24 sata bilo je desetak "importiranih", od toga tri nakon povratka iz Hrvatske, 2 iz Švicarske, a ostali iz Rusije, Kosova, Pakistana i Mađarske.

Kod 14 novozaraženih izvor infekcije je nepoznat, zato jer oni koji su zaraženi ne žele otkriti svoje kontakte kako bi oni s kojima su bili izbjegli karantenu, kazao je Krek, upozorivši da je to neodgovorno prema cijelom društvu, kao i ponašanje onih roditelja koji svojoj djeci koja idu u školu kažu da ne trebaju nositi masku.

U situaciji pandemije ne trebamo se pitati što država kmože učiniti za nas nego što mi možemo napraviti za državu, rekao je Krek parafrazirajući poznatu slavnu rečenicu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, te dodao da nošenje maski predstavlja novu realnost u sadašnjoj situaciji, isto kao izbjegavanje fizičkog kontakta i klasičnog rukovanja.

"Nema više rukovanja ili grljenja, s tim je u novoj realnosti gotovo", kazao je.

Predstojnica instituta za medicinu rada Metoda Dodič Fikfak i predstavnici ministarstva rada te infektolozi pozvali su poduzeća da poduzmu sve kako bi se izbjeglo širenje virusnih oboljenja i Covida-19 u radnim sredinama jer novog zatvaranja gospodarstva neće biti.

Tvrtke moraju izraditi nove radne i sigurnosne protokole u kojima će Covid-19 biti definiran kao povećan rizik, te kojima bi se nenošenje maski i održavanje fizičke distance i drugih epidemioloških mjera preciziralo kao prekršaj radne disciplina koji bi se mogao kažnjavati i prekidom ugovora o radu, naveli su među ostalim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:49