‘OVDJE JE SIGURNO‘

Čelnici Istre pisali Janši: ‘Otvorite Istru za Slovence, a mjere za Hrvatsku uvedite selektivno‘

Istarska županija i gradonačelnici istarskih gradova tvrde da je dobra epidemiološka situacija rezultat discipline
 John Thys/POOL/AFP

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas apel predsjedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši u kojem, s obzirom na dobru epidemiološku situaciju, pozivaju slovensku vladu da razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

- Poštovani predsjedniče Vlade Republike Slovenije, ovim putem pozdravljamo napore Vlade Republike Hrvatske da sa susjedima i zemljama Europske Unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele zemlje. Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala.

Do sada je već prilično jasno da kontinuirano dobra i izrazito stabilna epidemiološka slika u Istarskoj županiji nije slučajnost nego rezultat izuzetnih napora Stožera civilne zaštite Istarske županije i velike discipline svih naših građana, gostiju i poslovnih subjekata koji se dosljedno pridržavaju mjera.

Nakon što je Hrvatska uvrštena na crvenu listu svjedočili smo nezadovoljstvu i neradom odlasku velikog broja slovenskih državljana, naših tradicionalnih gostiju, prijatelja i susjeda koji u Istri ljetuju godinama ili imaju svoje kuće za odmor. Istarska županija i Slovenija godinama njeguju izuzetno dobre prijateljske odnose i slovenski državljani u Istri su ne samo dobrodošli, nego i potpuno sigurni!

Zbog toga ovim putem apeliramo na Vladu Republike Slovenije da s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri i u ime dobrosusjedskih odnosa, ponovo razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija.

Stabilna i povoljna dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline! Sve su naše općine i gradovi usredotočeni na to da se gosti u Istarskoj županiji osjećaju sigurno te da njihovo zdravlje, kao ni zdravlje ljudi koji ih čekaju kod kuće, ne bude ni na koji način ugroženo.

Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Slovenije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši dragi prijatelji u Sloveniji - navodi se u njihovom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 02:52