MIHAIL PLETNJOV

Slavni dirigent i savjetnik ruskog predsjednika silovao 14-godišnjaka na Tajlandu

Cijela ruska diplomacija je na nogama. Odvjetnici su platili jamčevinu za Pletnjova i pokušavaju ga odvesti u Rusiju

Tajlandska policija privela je u ponedjeljak velikog ruskog dirigenta Mihaila Pletnjova i savjetnika Dmitrija Medvedeva na obavijesni razgovor, pod sumnjom da je u Pattayi silovao 14-godišnjeg tajlandskog dječaka.

Pletnjov posjeduje nekretnine na Tajlandu, a policija ga je s optužbama suočila dok je ručao u svom restoranu, nakon što su ga istražiteljima prokazali Tajlanđani uhvaćeni u akciji razbijanja velike pedofilske mreže, prenose agencije.

Iskazi bez dokaza

- Policija je obavijestila Pletnjova da su neki tajlandski državljani, uhićeni zbog pedofilije i dječje pornografije, podastrli dokaze protiv njega. Odmah potom, policija je u prisutnosti Pletnjova pretresla njegov dom u kojem nije pronađeno ništa sumnjivo - rekao je za AFP Andrei Dvornikov, ruski konzul u Bangkoku.

Jedan od uhićenih je, navodno, svodnik koji je za svoje poslove unajmljivao kuću u vlasništvu dirigenta, no on tvrdi da je sve veliki nesporazum i rezolutno niječe optužbe za seks s maloljetnicima. Vijest je sporazumno, ipak, zgromila i zgrozila svijet ljubitelja klasičnih formi i poznavatelja lika i djela ovog dirigenta, kompozitora i pijanista, koji se upravo spremao na veliku europsku turneju s ruskim nacionalnim orkestrom.

Žuri na turneju

Na raspolaganje se inkriminiranom maestru odmah stavila cijela ruska konzularna mreža u toj zemlji, pa je Pletnjov odmah sutradan pušten iz zatvora, nakon što pretraga njegova doma u Pattayi nije potvrdila sumnje policije. Za trenutno puštanje na tajlandsku slobodu Pletnjov je morao uplatiti 300.000 bahta jamčevine (otprilike 60.000 kuna), a slobodu će izvan granica Tajlanda morati izmoliti od nadležnog suda, s obzirom na to da mu je putovnica zaplijenjena do kraja istrage. Pletnjovu se žuri i zato što u itineraru turneje s nacionalnim orkestrom, naime, još uvijek stoji nastup u Skoplju zakazan za 12. srpnja, no ako se iskazi svodnika, kao i skrbnika silovanog maloljetnika, potvrde i materijalnim dokazima, čeka ga kazna od 20 godina zatvora.

Svome su se odličniku, nositelju najviših državnih priznanja za umjetnost i članu prezidencijalnog savjetodavnog tima za kulturna pitanja, na dispoziciju stavili i u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i obećali bezuvjetnu pomoć.

Jedan od najvećih

Mihaila Pletnjova je još kao 21-godišnjaka u orbitu lansirala zlatna medalja na prestižnom međunarodnom natjecanju koje nosi ime Petra Iljiča Čajkovskog, i kojim trenutno predsjeda ponajveći ruski dirigent - Valerij Gergijev. U karijeri je Pletnjov ravnao najvećim svjetskim orkestrima, od londonske i tokijske filharmonije doConce-rtgebouwa, a dobio je 2005. godine i Grammyja za aranžman Prokofjevljeve “Pepeljuge.”

U Zagrebu je s ruskim nacionalnim orkestrom gostovao prije dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:15